Annons:

”Vi hoppas det blir en ögonöppnare för många”

Mariette Fröberg i VÄV

”Vi hoppas det blir en ögonöppnare för många”

VÄV (Vision Äldreomsorg Västervik) arrangerar föreläsning dagar kommunens omsorgspersonal, privata vårdgivare, politiker och pensionärsföreningar till en föreläsning med två av landets främsta experter på äldreomsorg, Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå Universitet och Jane Lindell – Ljunggren, som driver äldreboendet Hattstugan på Gotland.

Annons:

Den 16 – 17 september i år kommer Yngve Gustafsson och Jane Lindell – Ljunggren till Västervik för att föreläsa om äldreomsorgen och äldrevården. De kommer att föreläsa om vad alla bör veta om åldrandet, ett levande värdigt liv livet ut och vad som krävs av en vårdgivare för att äldrevården och omsorgen är av en bra kvalitet. Det blir två föreläsningsdagar, fördelade på två heldagar för 686 personer, 343 vid varje tillfälle. Arrangör är VÄV som har lyckats få hit de båda experterna.

- Det kommer att bli en heldag med föreläsning utbildning och inspiration. Vår förhoppning är att deltagarna ska öppna sina sinnen så att de kan förstå att det gäller att se och erkänna problematiken som finns inom äldreomsorgen, säger Mariette Fröberg, i VÄV.

Av de knappt 700 platserna har 400 erbjudits Västerviks kommun, där utvecklingsledare Joakim Nyman lovat att fylla de platserna med undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, enhetschefer, områdeschefer biståndshandläggare, kostansvariga samt ansvariga tjänstemän som arbetar med äldreomsorgen.

- Vi har bjudit in alla politiska partier som får fyra platser per politiskt parti. Vi har bjudit med pensionärsorganisationer demensföreningen samt landstingets personal som arbetar mot äldre, dietister samt tandhygienister, säger Mariette.

”Måste bli en ögonöppnare”

I december startade Äldreupproret i Västervik, som senare under våren blev VÄV. En förening som kommer att genomföra olika saker som är till nytta och gagn för kommunens äldre.

Den här föreläsningen är en av de saker som VÄV kommer att genomföra. Det är ett jättestort projekt som tagits väl emot av kommunen och näringslivet.

- De här två föreläsarna är väldigt svåra att boka upp. De har uppdrag i hela landet och att få dem tillsammans under två dagar har varit svårt.

Näringslivet och kommunen har varit positiva till att delta och sponsra föreläsningen. 

Hade du trott att ni skulle komma så här långt när ni startade Äldreupproret den 15 december förra året?

- Ja, det trodde jag. Jag har haft mycket kontakt med Yngve och Jane. De har inspirerat oss väldigt mycket. Jag hoppas att de här föreläsningarna blir en ögonöppnare med nytänk, ärlighet och engagemang  för åhörarna och är starten på samtal hur det ser ut i verkligheten. Jag anser att verkligheten finns det inte flera sidor av. Målet är att politiker och VÄV kan se samma verklighet, säger Mariette Fröberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt