Annons:

Tre intensiva timmar för räddningstjänsten

Ladugårdsbranden i Dröpshult var ett av tio larm som kom under måndagseftermiddagen

Tre intensiva timmar för räddningstjänsten

Åskovädret som drog fram med väldig kraft i måndagseftermiddag, satte räddningstjänsten i kommunen på prov. På tre timmar kom det in tio larm, de flesta var bränder, där den största var ladugårdsbranden i Dröpshult, utan för Ankarsrum.
- Där var totalt 20 brandmän, säger säkerhetschef i kommunen Joakim Jansson.

Annons:

Det var ladugårdsbranden i Dröpshult som var den allvarligaste och största branden i kommunen under måndagskvällen. Ett blixtnedslag gjorde att ladugården fattade eld och brann ner till grunden. Larmet kom vid 17.20 – tiden på måndagskvällen.

- Vi hade redan en styrka i närheten som höll på att göra eftersläckningsarbete vid Aveslätt. Det var tre brandmän som kunde skickas till Dröpshult och vara där kort tid efter larmet. Men ladugården var redan övertänd, säger Joakim Jansson.

Deltidsbrandmän från Ankarsrum, heltids och deltidsbrandmän från Västervik var på platsen.

- Det var totalt 20 brandmän vid ladugårdsbranden, tolv från Ankarsrum och åtta från Västervik.

Joakim Jansson säger att man fick inrikta sig på att rädda närliggande byggnader och låta ladugården brinna ner.

Många larm

Under en kort tidsperiod kom det in tio larm till räddningstjänsten i kommunen. Det började vid 16.03 när en fastighet i Totebo fått översvämning. Nästa larm kom vid 16:27 när en hiss fastnat på Midgård. Tre minuter senare kom larm om brand i terräng vid Aveslätt. Klockan 17.10 kom ett larm om en översvämmad affärslokal i Gamleby.  17:28 kom larmet om ladugårdsbranden i Dröpshult, fem minuter senare började det brinna i marken efter ett åsknedslag i Fårhult. Ytterligare 15 minuter senare slog åskan ner i ett garage i Västervik där det började brinna. En timme senare kom ett larm om markbrand i Mjöshult utanför Hjorted, en halvtimme senare kom ett larm om en översvämmad källare i en villa och 19:15 kom sista larmet om en markbrand i Gunnebo.

Hade ni kunnat klara ytterligare en större brand i kommunen i måndagskväll?

- Nej, med tanke på att all personal i Västervik och Ankarsrum var vid ladugårdsbranden i Dröpshult hade vi inte resurser till det. Då hade vi fått be om hjälp från närliggande kommuner, säger Joakim Jansson.

Han säger att garagebranden i Västervik släcktes av räddningstjänsten i Gamleby som fick rycka ut.

- De hade fått uppdraget att bevaka Västervik och omgrupperades eftersom all övrig personal var i Dröpshult. Det var väldigt tuffa timmar för räddningstjänsten i måndagskväll. Vi är inte bemannade för den här typen av åskoväder.

Som tur var kom det en hel del regn vilket hjälpte till att släcka flera markbränder. Samtidigt bidrog det till att tre fastigheter översvämmades.

- Översvämmade fastigheter får stå tillbaka för att vi ska kunna släcka bränder. Det är bränder och att rädda liv som vi prioriterar först, säger Joakim Jansson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt