Annons:

Kommunens resultat något sämre än budget

Dan Nilsson (S), Harald Hjalmarsson (M) Conny Tyrberg (C) och kommundirektör Anders Björlin

Kommunens resultat något sämre än budget

Västerviks kommuns resultat ser något sämre ut än vad man har budgeterat. Det som står för mest avvikelser är socialnämnden och det kommunala bolaget Västervik Miljö & Energi AB. Samtidigt fortsätter skatteintäkterna att minska något.

Annons:

Prognosen på helåret är att kommunen budget hamnar på ett plus på 22,4 miljoner kronor. Det är en minskning mot budget med 5,4 miljoner kronor. Det visar den delårsrapport som kommunen har tagit fram.

- Skatteprognosen minskar för 2019 och landar på ett minus med 1,8 miljoner kronor. Nämnderna redovisar ett minus på 4,2 miljoner kronor, säger kommundirektör Anders Björlin.

Det finns en lite realisationsvinst på 300 000 kronor i prognosen som framförallt kommer av såld mark.

När det gäller nämnderna så visar Barn – och utbildningsnämnden på ett noll resultat medan socialnämnden förväntas göra ett minusresultat på sju miljoner kronor. Där är det främst omsorg och stöd för funktionsnedsatta som driver kostnaderna, medan äldreomsorg och individ och familjeomsorg gör små plusresultat.

- Vi vill att socialnämnden kommer in med vilka åtgärder som man kommer att vidta för att minska budgetunderskottet, säger Harald Hjalmarsson (M).

Kommunstyrelsen gör ett plusresultat på 2,8 miljoner kronor.

- Det kommer framförallt från pengar som kommunen har fått av staten för den flyktingmottagning man har tagit ansvar för, säger Anders Björlin.

När det gäller kommunens bolag visar hela koncernen ett minus på 2,3 miljoner kronor. Västerviks Bostad visar på ett plusresultat på 6,4 miljoner kronor, medan Västervik Miljö & Energi AB visar på ett minusresultat på 8,7 miljoner kronor.

- Det handlar om en trasig panna samt att renhållningsverksamheten har haft högre kostnader än budgeterat.

Harald Hjalmarsson (M) vill även att det bolaget i likhet med socialnämnden ska presentera en åtgärdsplan för att komma åt sina avvikelser mot budget.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt