Annons:

  • Antalet anställda ökar i kommunen – M oroas

    Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M)

  • Antalet anställda ökar i kommunen – M oroas

    Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M)

Antalet anställda ökar i kommunen – M oroas

Antalet anställda i kommunen har ökat de senaste åren. Det visar en redovisning av kommunens personalsituation. Redovisningen visar åldersfördelningen, sjukfrånvaro, lön, ledarskap arbetstid, frisknärvaro samt antalet medarbetare.
- De senaste åren har antalet medarbetare ökat med 100 personer, jag undrar om vi har råd med en sådan ökningstakt i längden, säger Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande är dock inte orolig för att ökningen av antalet anställda i kommunen kommer att bli en börda. Han ser naturliga förklaringar till ökningen och att de kan komma att vända neråt de kommande åren.

- Jag har en bestämd känsla av att vi har verksamheter som utvecklas. Samtidigt har vi gjort stora insatser när vi tagit hand om många nyanlända, som vi också fått statlig ersättning för. Det har krävts att vi måste öka antalet anställda för att klara av den anstormningen. Man ska bevaka och följa noggrant hur många anställda som behövs och det är jag övertygad om att man gör, säger han.

Harald Hjalmarsson säger att antalet anställda i de kommunala bolagen också har ökat de senaste fem åren.

- De har ökat med 50 personer, säger han.

Sjukfrånvaron ner något

Redovisningen visar att det börjar gå åt rätt håll i hur personalen mår.

- Det finns saker som pekar uppåt och några som pekar neråt. Det som är bra med den här redovisningen är att vi vet var vi ska sätta in insatser, säger Dan Nilsson.

En av de insatser som tidigare satts in och som nu visar ett bättre resultat än tidigare, är att sjukskrivningarna minskar något.

- Vi ser att satsningarna på ökat friskvårdsbidrag för medarbetar börjar ge effekt. Sjukskrivningarna minskar och fler rehab planer har tagits fram. Det viktigaste är att personalen kommer tillbaka till sitt arbete, för arbetsgivaren men även för personen själv, säger Dan Nilsson.

Materialet som tagits fram är tänkt att ge förtroendevalda, förvaltnings – och bolagsledningar underlag för att följa utvecklingen och underlag för planering av strategiskt viktiga åtgärder inom personal – och kompetensförsörjningsområdet.

- Vi kommer att fördjupa oss i frågan under hösten, säger Dan Nilsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt