Annons:

STORFÖRETAG GÅR IN I VÄSTERVIKSFÖRETAGET – KAN GE 100 JOBB

Peter Swärd och Ragnar Åhgren från Inzile flankeras av Peter Wretlund, regionråd, och Dan Nilsson (S), kommunalråd. Foto: Anders Sjögren/Arkiv

STORFÖRETAG GÅR IN I VÄSTERVIKSFÖRETAGET – KAN GE 100 JOBB

Bring, som ingår i norska Posten, går in med fem miljoner kronor och blir både delägare och kund till Västerviksföretaget Inzile. Det är en stor milstolpe för Inzile.
Det skriver Dagens Industri.

Annons:

Bring Sverige investerar i det svenska cleantechföretaget Inzile, som har sin bas i Västervik. Det skriver Dagens Industri. 

Bring, som ingår i norska Posten, går in med fem miljoner kronor och blir delägare. Ägarandelen blir drygt fyra procent. 

Ragnar Åhgren och hans son, Klas Åhgren, förblir största ägare tillsammans med styrelseordföranden Johan Svärd. 

Handelsdebuten på Nasdaq First North är planerad till 27 juni. Vid nyemissionen har Inzile säkrat 37,6 miljoner. Nyemissionen är på 45,1 miljoner kronor.

– Vi noterar bolaget av tre skäl. För att få in kapital, bli mer kända och visa att vi är seriösa och då är det bra att tvingas vara transparent, säger Ragnar Åhgren till Dagens Industri.

– Vi har målet att 2025 använda oss helt av förnybar energi för våra byggnader och fordon. I dag klarar inte bilindustrin att möta efterfrågan på eldrivna transportfordon. Vi tror att det är en marknad som kommer att växa stort och därför är investeringen i Inzile strategiskt viktig för oss. Den ger oss möjlighet att vara med och påverka utformningen av fordonen och vi tror på avkastning, säger Thomas Tscherning, koncernchef i Bring.

Tusen fordon om tre år

Inzile, som utvecklat ett nytt eldrivet transportfordon, har fått en beställning från Bring på fem fordon. Dessutom har man ett kontrakt på att köpa fordon löpande under de kommande tre åren. Fordonen kommer att användas för paketdistribution inom e-handeln.

Inzile har utvecklingskontor i Göteborg och Stockholm. Fordonen ska byggas i en lokal i Västervik. I dagsläget har Inzile tio anställda och lika många konsulter. På sikt finns behov av 100 anställda, uppger Ragnar Åhgren, som plöjt in 40 miljoner kronor i satsningen totalt sedan han tog över.

– Vi har en nisch mellan golfbilar och de större fordonen så jag är säker på att det finns efterfrågan, säger Ragnar Åhgren.

Under det fjärde kvartalet ska 60 fordon byggas. 2022 ska det vara uppe i tusen fordon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt