Annons:

Socialisterna: ”Avskaffa Västervik Framåt och politiska arvoden”

Johannes Regell och Jenny Svensson Socialisterna Välfärdspartiet

Socialisterna: ”Avskaffa Västervik Framåt och politiska arvoden”

Socialisterna Välfärdspartiet har tagit fram sitt budgetförslag för Västerviks kommun. Där finns satsningar på skola och omsorgen. De ökade kostnaderna ska tas genom att Västervik Framåt läggs ned, avskaffa en procentmålet för förbättringsarbetet och minska de politiska arvoderingarna.

Annons:

Det ska vara ett förtroendearbete att jobba politiskt, det ska inte vara en inkomstkälla, anser Socialisterna välfärdspartiet.

- Det ska inte vara ett köttben att engagera sig politiskt för att få ut arvoden, säger Johannes Regell, Socialisterna Välfärdspartiet.

Partiet har i sitt budgetförslag tagit bort allt politiskt arvode och mer än halverat lönen för kommunalrådet. Det innebär en minskad kostnad för kommunen med 8,8 miljoner kronor.

Han säger att Socialisternas mål ska vara tydligt för väljarna och det handlar om att stoppa nedskärningarna i välfärden.

- Pengar som idag går till politiska arvoden gör större nytta i välfärden.

”Sluta att försämra välfärden”

Socialisterna anser att nämnderna ska spara en procent av sin budget måste avskaffas.

- Det ger 22 miljoner kronor mer till välfärden, säger Jenny Svensson.

Hon säger att undersköterskor i omsorgen har för lite betalt vilket gör att de slutar och väljer ett annat yrke.

- Vi får en allt äldre befolkning som kommer att behöva mer omsorg, det räcker inte med att bygga fler äldreboende om ingen vill jobba där, säger Johannes Regell.

Partiet vill också lägga ner Västervik Framåt, vilket skulle minska kommunens kostnader med 11,9 miljoner kronor.

Den här budgeten ska ses som en första förändring som satsar på välfärden.

- Den innebär att man ska sluta försämra välfärden. Vi slår till bromsen.

Satsningar

Socialisterna vill att avskaffandet av en procentmålet för förbättringsarbete går in i verksamheterna igen. Samtidigt vill de göra satsningar på att starta upp en pausskola (resursskola) till en kostnad av sju miljoner kronor samt att göra lönehöjningar för personal inom socialnämndens ansvarsområden och Barn – och utbildningsnämndens ansvarsområden, med 6,2 miljoner kronor vardera.

- Sedan man tog bort resursskolorna har man lämnat många skolor vind för våg. Det ligger idag ett oerhört stort ansvar på personalen att hjälpa barnen som annars skulle gå på resursskolor. Satsningen på ökade löner är en symbolisk satsning, den räcker inte men är ett första steg, säger Johannes Regell.

Han välkomnar SKL:s uttalande om att staten måste lämna mycket högre statsbidrag till kommunerna för att de ska klara av sina åtagande inom välfärden.

-  Det visar att vi har haft rätt hela tiden när vi säger att det finns pengar som staten kan fördela ut.

Finns det andra satsningar i er budget än på välfärden?

- Nej det är där vi lägger våra satsningar, säger Johannes.

Det är ett speciellt politiskt läge i år, det finns ingen majoritet. Det krävs förhandlingar och omröstningar om budgeten, hur ser du på det?

- Vi har aldrig haft några spärrar att inte prata med andra partier. Vi kämpar för medborgarnas rätt och försvara deras intressen, säger Johannes Regell.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

LEDIGA JOBB

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt