Annons:

  • Frivilliga rycker ut vid katastrof –

    Stefan Gelebo, FRG-ledare och Conny Jansson, FRG-ansvarig organiserar arbetet för de frivilliga i gruppen när det sker en samhällskris eller katastrof.

  • Frivilliga rycker ut vid katastrof –

    Varje gruppmedlem har en egen förvaring för kläder och hjälm som tas på vid till exempel brandutryckning.

  • Frivilliga rycker ut vid katastrof –

    Västen är viktig att ha på eftersom den talar om att man tillhör gruppen ute på plats.

  • Frivilliga rycker ut vid katastrof –

    Kepsen är också viktig att ha på sig. - Den köpte vi in när vi oljesanerade vid Loftahammar. Vi var helt enkelt tvungna eftersom solen låg på, säger Conny Jansson.

Frivilliga rycker ut vid katastrof – "Kompletterar räddningstjänsten"

Redan i år har FRG, Frivilliga resursgruppen, ryckt ut fyra gånger.
– Vi kompletterar räddningstjänsten, säger Conny Jansson, FRG-ansvarig.

Annons:

Senast vid branden i Hjorted ryckte FRG - frivilliga resursgruppen ut för att köra utrustning till räddningstjänsten. Liknande har de gjort tre gånger tidigare i år och oftast är det brand som är orsaken.

Förra året hade vi det tufft också. Då hade vi oljesaneringen utanför Loftahammar att hjälpa till med, säger Conny Jansson som är FRG-ansvarig.

Olika bakgrund blir komplement

FRG är en grupp som på frivillig basis hjälper samhället vid kris och katastrof. Totalt är de 30 personer i gruppen och alla med olika bakgrund. Det gör att de kompletterar varandra bra när det uppstår en kris. Deras uppgift är att göra sådant som räddningstjänst och akutpersonal inte har tid med när läget är pressat.

Det kan handla om logistik och servicearbete. Vi gör inte deras jobb utan finns där som en resurs, säger Stefan Gelebo, FRG-ledare.

Stefan Gelebo är den som på plats tar över ledarskapet och organiserar upp arbetet som behöver göras. Han har lång erfarenhet bakom sig eftersom han har tjänstgjort som sjuksköterska i både Afghanistan och Somalia. I Sverige har han jobbat inom intensivvården och som ambulanssjuksköterska.

Jag är den som håller i utbildningen också för våra deltagare i FRG. Det är viktigt att man förstår vad som händer i en krissituation och att man kan ta hand om människor som befinner sig i det, säger han.

Prestigelöshet viktigt

Conny Jansson har också en viktig bakgrund eftersom han under 27 år varit räddningschef i Västervik.

Jag håller det övergripande ledarskapet. Andra i gruppen sitter på otrolig kompetens. Någon är radioamatör vilket är viktigt om telefonerna slås ut och någon annan är ledare i brukshundsklubben. Det är viktigt om man ska gå sök med hund till exempel.

Enligt Stefan Gelebo måste man vara prestigelös om man ska platsa i gruppen.

Man får kanske göra sådant som man aldrig har gjort förut och då gäller det att man tar sig an uppgiften. Därför är vi noggranna vid rekryteringen.

I slutet av sommaren ska de ha övning tillsammans med grannkommunerna för att snabbt kunna stärka upp om det skulle behövas.

Det är bra om vi lär känna varandra över gränserna så vi vet hur vi jobbar om det skulle behövas att vi behöver rycka ut allihop, säger Conny Jansson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt