Annons:

Det skapas många nya jobb men arbetslösheten ökar

Arbetsförmedlingen menar att arbetsmarknaden utvecklas starkt de närmaste åren. Foto: Ossian Mathiasson

Det skapas många nya jobb men arbetslösheten ökar

Enligt Arbetsförmedlingens prognos växer svensk arbetsmarknad med 120 000 nya jobb 2019 och 2020. Samtidigt märks en dämpad tillväxt och att konjunkturen har vänt nedåt med fler arbetslösa människor till följd av det.

Annons:

Prognosen visar att aktiviteten är förhållandevis hög på svenska arbetsmarknaden. I år beräknas sysselsättningen i gruppen 16-64 år öka med 67 000 personer, vilket motsvarar en ökning på 1,4 procent. Nästa år väntas antalet sysselsatte stiga med 53 000 personer (1,1 procent). 

Sysselsättningsnivån är stor när det gäller inrikes födda och det leder till att utvecklingen är beroende av att utrikes födda kommer i arbete. 

”Det är avgörande att utrikes födda kommer i jobb för att arbetsgivare ska kunna växa och för att sysselsättningen ska kunna öka. Nio av tio av de nya jobb som växer fram kommer att tillsättas med personer som är utrikes födda, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

"Fler behöver få fäste"

Det finns dock oroande aspekter i Arbetsförmedlingens prognos som pekar på att arbetslösheten kommer öka i liten utsträckning på grund av ett svagare konjunkturläge och färre subventionerande jobb.

De räknar med att arbetslösheten stiger från 6,4 procent 2018 till 6,5 procent 2019. Under nästa år lär 359 000 personer (6,7 procent) i åldrarna 16-64 år vara arbetslösa. Samtidigt är risken stor för ökad långtidsarbetslöshet, särskilt bland de med kort utbildning.

”Fler behöver inkluderas och få fäste på arbetsmarknaden. För att det ska ske behöver fler gå utbildningar som efterfrågas av arbetsgivarna. Dessutom måste fler arbetsgivare justera sina krav vid rekryteringar”, säger Mikael Sjöberg.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt