Annons:

Anhörig IVO-anmäler kommunens övertagande av Lindögården

En anhörig anmäler hur kommunens övertagande av Lindögården gått till.

Anhörig IVO-anmäler kommunens övertagande av Lindögården

Den 1 juli tog Västerviks kommun över driften av Lindögården som tidigare drevs av det privata företaget Polstjärnan, som gick i konkurs tidigare i år. Nu anmäler en anhörig kommunen till IVO för att inte de ser till att bemanningen över sommaren är tillräcklig.
- Man tar tag i fel saker först. Måste se till att de gamla får det bra innan man gör någonting annat.

Annons:

Det är Mariette Fröberg som har lämnat in IVO – anmälan. Hon är orolig för sin mamma som bor på äldreboendet.

– Senaste tiden som Polstjärnan drev äldreboendet så minskade de på personalen. Nu när kommunen tar över säger man att man kommer att driva verksamheten vidare med den personaltäthet som Polstjärnan gjorde. I höst kommer de att se över bemanningen. Det är försent, säger Mariette.

Tror du att det kommer att bli bättre i höst?

– Jag hoppas det men varför kan de inte se över bemanningen redan nu. Min förhoppning är att det ska bli bättre men jag vet att bemanningen på kommunens andra äldreboende inte är högre än vad det är på Lindögården.

Mariette säger att hennes mamma är undernärd och är svältande upp till 15 -16 timmar per dygn.

– Hon får komma upp och äta frukost vid halv tio på förmiddagen och går i säng tidigt. Där emellan äter hon ingenting.

När kommunen tagit över Lindögården har man anställt kockar som ska laga maten på plats. Man kommer inte längre att ta maten från Dafgårds och servera uppvärmd mat till de äldre.

Kan inte det vara ett sätt för kommunen att se till att de äldre får i sig mer och bättre mat?

– Jo det är jättebra, men man måste göra någonting åt bemanningen så att de äldre kommer upp tidigare på morgon och får äta mat under längre tid på dygnet, säger Mariette.

Hon anser att kommunen måste göra saker i rätt ordning och se till att de gamla har det bra först och främst. Det gör man genom att öka personalstyrkan och se till att alla äldre får en drägligare dag.

- Jag tycker att man borde vara med ute på avdelningarna och hos de äldre som bor på Lindögården för att skapa sig en uppfattning om hur de mår. Det borde vara det viktigaste arbetet just nu, säger Mariette.

Känner inte till anmälan

Jörgen Olsson, socialchef i Västerviks kommun känner inte till att det lämnats in en anmälan till IVO.

– Vi har inte gjort något fel när vi tog över Lindögården. Vi och Uppsala kommun, där Polstjärnan också drev ett äldreboende har gjort på samma sätt vid övertagandet, säger Jörgen Olsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt