Annons:

Ny generation granbarkborrar har kläckts – hotar skogen

Det är granar som främst angrips och blir förstörda av granbarkborren

Ny generation granbarkborrar har kläckts – hotar skogen

Förra årets varma och torra sommar skapade förutsättningar för granbarkborren att öka i antal. Angreppen på gran har ökat hela 2019 och för två veckor sedan kläcktes en ny generation granbarkborrar och nu uppmanar Södra Skog att skogsägarna är uppmärksamma för att så fort som möjligt hitta nya angrepp.

Annons:

Det är svårt att se att ett träd har angripits av granbarkborre. De är små insekter som gör små ingångshål i stammen som är svåra att upptäcka.

- Man kan se borrmjöl på stammen eller att det rinner kåda ner från stammen, säger Joel Persson, vid Södra Skog.

Under 2019 har angreppen varit större än tidigare och det beror på den torra och varma sommaren 2018, som var väldigt gynnsam för granbarkborren och stora mängder nya individer föddes. Det är de som i våras angrep skogen och som nu gett upphov till ytterligare en generation granbarkborrar som kläckts för cirka två veckor sedan.

- Nu måste man vara uppmärksam på nya angrepp av granbarkborre. Hittar man angripna träd i tid ska de avverkas så att man får med sig insekterna ut ur skogen. Då är också skadorna på träden begränsade och värdet har inte sjunkit allt för mycket på virket, säger Joel Persson.

Det är tre steg som Södra Skog vill att skogsägarna ska göra nu.

- Hitta angripna träd, avverka och få ut dem ur skogen för att hindra att granbarkborren sprider sig. En tidig upptäckt räddar också värdet på virket.

Svampangrepp

Det är egentligen inte granbarkborren som dödar träden, utan en svamp, blånadssvamp, som sitter på granbarkborren, som orsakar trädens förtidiga död.

- Ju längre tid som svampen får möjlighet att sprida sig i trädet gör att värdet försämras och tillslut är det inte värt någonting, säger Joel Persson.

Ett träd som varit svampangripet under lång tid går varken att använda till virke eller som massaved.

Ska kartlägga omfattningen av angreppen

De största angreppen i Sverige finns på ostkusten, från Blekinge, östra Småland upp mot Östergötland. Hur stora angreppen är vet ännu inte Södra Skog.

- Vi kommer att inleda en stor inventering av granbarkborre på knappt 250 fastigheter i Götaland. Svaren på den inventeringen är klar i början av september. Först då vet vi hur stora skada granbarkborren har åstadkommit, säger Joel Persson.

Använder man fortfarande feromoner som fällor ute i skogen?

- Ja det är vissa skogsägare som lockar till sig granbarkborrar och fångar dem i sådana fällor. Vi kommer också att göra det under våra inventeringar för att veta hur stor population av granbarkborre det finns i området, säger Joel Persson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt