Annons:

Nu har brunstperioden för rådjur startat – var uppmärksam i trafiken

Rådjuren har startat sin brunstperiod nu - var försiktig i trafiken

Nu har brunstperioden för rådjur startat – var uppmärksam i trafiken

Rådjursolyckorna är de viltolyckor som dominerar viltolyckorna i Kalmar län. Nu har också brunstperioden för rådjur startat och djuren rör sig mer över längre sträckor vilket gör att viltolyckorna kan öka.

Annons:

Det inträffar flera viltolyckor med rådjur i norra Kalmar län varje dygn. Olyckorna inträffar oftast vid gryning och skymning.

Gunilla Johansson, är chef för djurenheten vid länsstyrelsen i Kalmar län berättar om hur man som bilförare ska tänka och agera.

- Nu har brunstperioden inträffat för rådjur och det innebär att de rör sig över längre sträckor och är mer aktiva än under andra delar av året. Nu måste man vara mer observant som bilförare för att undvika viltolyckor, säger hon.

Hon menar att man som bilförare måste anpassa hastigheten framförallt där det finns varningsskyltar uppsatta samt att se längs med vägrenen, då djuren kan uppehålla sig där.

- Man måste vara extra uppmärksam helt enkelt.

När på dygnet ska man vara extra vaksam?

- Många olyckor inträffar vid skymning eller gryning, det är då djuren är som mest i rörelse. Det är också vid den tidpunkten som det är som svårast att se om ett djur kommer ut på vägen på grund av ljusförhållandena.

Inom några veckor statar bockjakten, kan det göra att fler olyckor inträffar då djuren rör sig mer?

- Både ja och nej. Djuren rör sig mer under jakten men samtidigt skjuts en del djur av, vilket gör att stammen minskar, säger Gunilla Johansson.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt