Annons:

Här slängs upp till 25 kilo frukostmat per dag

17 kilo frukostmat kastades av Stadshotellets gäster i fredags.

Här slängs upp till 25 kilo frukostmat per dag

Varje dag slänger Stadshotellets gäster upp till 25 kilo frukostmat. Det är alldeles för mycket och nu har Mikael And, Food and Beverage manager, låtit gästerna se hur många människor den maten skulle kunna mätta.

Annons:

Det slängs väldigt mycket mat i Sverige idag. Det är vi som enskilda konsumenter som bär hem mat, lägger det i kylskåpet för att slänga maten när den är för gammal. Men det förekommer också på restauranger och hotell.

På Stadshotellet i Västervik ville man göra någonting åt det. Man startade med att väga all den frukostmat som hotellgästerna kastar varje dag. Det blev en väckarklocka.

-  Vi såg att det kastas mellan 20 – 25 kilo frukostmat varje dag. Det är alldeles för mycket mat, säger Mikael And.

För att uppmärksamma gästerna på att de inte ska ta för sig så mycket frukost att de inte orkar äta upp all maten, har hotellet börjat med att upplysa sina gäster om hur mycket frukostmat som slängs varje dag.

- Vi sätter upp en A4 skylt varje dag som berättar om hur mycket frukost som vi måste slänga varje dag och hur många människor som den maten kunde mätta.

Under fredagsmorgonen kastades det 17 kilo frukost, vilket skulle kunna mätta 34 vuxna eller 68 barn.

Vad gör ni med den maten som slängs?

- Den går till att rötas till biogas.

Mikael And tycker att hotellet drar ett strå till stacken för att upplysa om att människan måste stoppa överkonsumtionen av mat och bidra till att minska klimatpåverkan genom att basta maten.

- Samtidigt är det en ekonomisk fråga. Det kostar pengar att köpa in och laga till för mycket frukost.

I mätningen ingår inte det som köket eventuellt kastar.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt