Annons:

Arbetslösheten ökar för första gången på flera år

Arbetslösheten i riket ökar för första gången på flera år. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten ökar för första gången på flera år

För första gången sedan hösten 2017 ökar Arbetslösheten i Sverige. 5 000 fler var arbetslösa i slutet av juli jämfört med för ett år sedan.

Annons:

Totalt saknade 344 000 personer jobb. Andelen är densamma som för ett år sedan, men Arbetsförmedlingen benämner ändå ökningen som ett ”trendbrott”.

– Det är en tydlig ökning, och vår bedömning är att arbetslösheten kommer fortsätta öka under hösten 2019 och 2020. Det förklaras dels av ett svagare konjunkturläge och dels av färre subventionerade anställningar, säger Anders Ljungberg, enhetschef analys på Arbetsförmedlingen.

I juli varslades 2 600 personer om uppsägning, vilket är klart färre än snittet under senaste året. Arbetsförmedlingen ser risk för ökad långtidsarbetslöshet.

– Risken för ökad långtidsarbetslöshet är stor, särskilt bland de med kort utbildning. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till jobb, säger Ljungberg.

Vimmerby har tredje lägst

I länet och i våra kommuner ser utvecklingen dock bättre ut jämfört med riket. Vimmerbys arbetslöshet har minskat med 0,8 procentenheter på ett år och är nu nere på 5,7. Det är den tredje lägsta i länet.

Hultsfred ligger på den andra sidan av listan, men även där minskar arbetslösheten. Minskningen är en procentenhet och 10,2 procent är utan jobb. Västervik ligger på 7,2 procent – en minskning med 0,5 enheter.

Ser man till länet i stort är minskningen 0,6 och nivån 6,7. Det är marginellt bättre än riket.

 Stor skillnad bland utrikes födda

Ser man till ungdomsarbetslösheten så ligger den på 8,5 procent i riket och 8,7 procent i länet. Vimmerby är bäst i regionen med 6,1 – vilket är en minskning med 0,9 procentenheter. Betydligt värre är det i Hultsfred och Västervik som båda ligger över 10 procent, även om trenden går i rätt riktning. Med 2,5 procentenheter minskade ungdomsarbetslösheten näst mest i Hultsfred.

Arbetslösheten för utrikes födda är fortfarande enormt mycket högre. Där ligger nivån på 19 procent i riket och 25,9 i länet – och då har den ändå minskat med 1,0 respektive 4,1 procentenhet.

Hultsfred noterar en minskning på 6,7, Vimmerby på 5,5 och Västervik på 4,6. Likväl är arbetslösheten över 25 procent för alla tre kommunerna. I Hultsfred är det 34,5 av de utrikes födda som saknad jobb, i Vimmerby 28,7 och i Västervik 26,8.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt