Annons:

Fortsatt hög arbetslöshet i Västervik

Arbetslösheten fortsätter att vara hög i Västervik. Foto: Ossian Mathiasson

Fortsatt hög arbetslöshet i Västervik

Arbetsmarknaden fortsätter att vara svag i Västervik och åtta procent går utan jobb. I oktober ökade arbetslösheten med 0,1 procentenheter – vilket är näst sämst i länet. I nästan alla andra kommuner i länet minskar arbetslösheten.

Annons:

Precis som vanligt hamnar Västervik i mittenskiktet i länet när det gäller andelen arbetslösa – och man har sämre siffror än både länssnittet och rikssnittet. Andelen arbetslösa i länet ligger på 7,4 och i riket på 7,1. Oskarshamn landar på 6,5 och Vimmerby på 6,2.

Ungdomsarbetslösheten är 12,5 procent – en ökning med 0,8 enheter. Vimmerby har länets överlägset lägsta arbetslöshet bland unga med 7,3 procent. Riket noterar 9,2 medan länet har 9,4.

När det gäller utrikes födda går det däremot i rätt riktning. Andelen som saknar jobb är fortfarande mycket hög – men minskar kraftigt. I oktober saknade 38,2 procent i den gruppen ett jobb. Det är 3,9 enheter lägre än förra året. Snittet i riket ligger på 19,5 och i länet på 26,9.

”Krävs en kombination”

Ser man på nationell nivå så ökar antalet långtidsarbetslösa för första gången på 16 månader. 148 000 har varit arbetslösa i minst tolv månaderna.

– Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar. Risken för långtidsarbetslöshet är högre bland personer med svagare ställning på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Personer med en svag ställning på arbetsmarknaden har ökat hos Arbetsförmedlingen. Där ingår personer som saknar gymnasial utbildning, är födda utanför Europa eller är över 55 år.

– Bland de inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i mer än tolv månader har närmare nio av tio svårare i konkurrensen om jobben. För att hålla tillbaka långtidsarbetslösheten krävs en kombination av olika insatser. Det handlar dels om vuxenutbildning, men också om olika former av subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt