Annons:

En räv sågs i Stadsparken i onsdagskväll

Markus Nord vid naturum svarar på frågor om rävar i stadskärnan.

En räv sågs i Stadsparken i onsdagskväll

Det var en ovanlig syn som Evy Lindfors fick se när hon var i Stadsparken på onsdagskvällen. En räv som gick i sakta lunk genom parken och in i gamla kyrkogården. Att rävar befinner sig inne i stadskärnan tillhör ovanligheterna, enligt Markus Nord, vid naturum i Västervik.

Annons:

Evy Lindfors blev väldigt snopen när hon upptäckte räven som gick i sakta mak genom Stadsparken i Västervik.

- Den var bara 50 meter ifrån mig. Den verkade inte rädd för varken mig eller trafiken när den gick över övergångsstället in mot gamla kyrkogården, säger hon.

Eftersom räven inte visade någon rädsla blev Evy orolig för om det var en skabbräv som befann sig inne i Stadsparken som kan sprida smittan vidare till bland annat hundar.

DVV kontaktade Markus Nord vid naturum i Västervik och ställde frågan om hur vanligt det är att se en räv mitt inne i Västerviks tätort.

- Stadsparken är inte en optimal plats för en räv att vistas i. Det är ovanligt att se rävar så långt inne i stadskärnan då det är svårt att gräva gryt där, säger Markus Nord.

Han tror istället att det rör sig om en ung räv som är under förflyttning.

- Unga djur visar ofta inte någon rädsla, de är ganska nonchalanta eftersom de inte har identifierat alla faror som finns.

Kan man se räv i Västerviks stad?

- Ja det finns en del rävar i närheten av skogsområden i Västervik. Vi på naturum har sett räv från våra fönster som strosar runt.

Hur vanligt är det att det finns skabbrävar i vår kommun nu?

- Jag är ingen expert på det, men det var väldigt länge sedan jag såg en skabbräv själv.

Han berättar om hur skabbrävar ser ut och uppträder.

- De uppvisar förvirringssymptom och de blir med tiden tilltufsade i pälsen.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt