Annons:

Hur påverkas det demokratiska samtalet av propaganda och näthat?

Sverker Thorén (L), kommunfullmäktiges ordförande, Mikaela Jonsson, utredningssekreterare och Carl Heath, särskild utredare.

Hur påverkas det demokratiska samtalet av propaganda och näthat?

Propaganda, desinformation och näthat har blommat upp som en ny metod att sprida splittring mellan människor samt förändra samhällsutveckling och påverka vilken riktning utvecklingen tar. I torsdags kom Carl Heath till Västerviks gymnasium, där han berättade ville lära ut och veta mer om de fenomenen som präglar vårt sätt att uppfatta nyheter.

Annons:

Carl Heath är särskild utredare för att värna det demokratiska samtalet. Han har fått regeringens uppdrag att utreda frågan och ska vara klar med den utredningen i oktober 2020. För att få ett grepp om hur det ser ut runt om i landet åker han runt och besöker flera orter för att lyssna på förtroendevalda, tjästepersoner, näringsliv, polis och civilsamhället. I torsdags möttes ett 40 -tal av dessa i Västerviks gymnasium.

- Digitaliseringen av samhället påverkar förutsättningar för alla, oavsett ålder. Precis som digitaliseringen erbjuder stora möjligheter, uppstår nya problem och utmaningar, säger han.

Det som propaganda och desinformation är att föra fram ett starkt politiskt budskap och att försöka påverka personer i en politiskriktning.

- Det har funnits länge men nu ser vi hur tekniken förändras och hur vi får till oss informationen. För 20 år sedan fick vi informationen från TV och tidningar. Nu finns det flera olika kanaler på nätet som sprider olika former av budskap.

Sprida osämja

Vid presidentvalet i USA skapade ryssarna splittring i landet genom att spä på motsättningarna som redan fanns där.

- Man köpte annonser på Facebook för organisationer som var för svartas rättigheter, samtidigt köpte man annonser för organisationer som Klu Klux Klan. De startade grupper för och grupper emot svartas rättigheter och ordnade man möten för båda grupperna samma dag vid samma tid och lyckades splittra samhället, säger Carl Heath.

Men det handlar inte bara om politiska frågor det kan handla om att vara mot vaccination eller att sprida brus i mediavärlden.

- Vid valet i México, anställde de som ville ta makten i landet flera personer som satt och spred ut intetsägande nyheter samtidigt som de politiska motståndarna höll möten eller kom ut med förslag. Deras budskap försvann i mängden.

Näthat

Näthat är något som oftast drabbar kvinnor, unga kvinnor. Oftast är det äldre män plus 40 som sprider näthat.

- Unga kvinnor som engagera sig politiskt och får mycket näthat väljer ibland att inte engagera sig i de frågorna de hatas för att driva. Då tystnar en röst och det demokratiska samtalet förskjuts åt ett annat håll, säger Carl Heath.

En ung kvinna som får väldigt mycket näthat för sitt sätt att engagera sig är Greta Thunberg.

- Hon får väldigt mycket näthat från äldre män som är väldigt arga.

Andra grupper som också får ta del av näthat är journalister.

- Det kan få till följd att de inte skriver om vissa ämnen, säger Carl Heath.

Efter Carl Heaths föreläsning träffades de olika grupperna för att arbeta i mindre grupper för att samtal om sina erfarenheter av de tre olika fenomenen, propaganda, desinformation och näthat.

Sista timmen var till för enbart kommunstyrelsen som diskuterade frågorna med Carl Heath.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt