Annons:

Dags för ny trygghetsundersökning

Det är dags för en ny trygghetsundersökning i Västerviks kommun

Dags för ny trygghetsundersökning

Nu är det dags för Västerviks kommun att tillsammans med Polismyndigheten genomföra den årliga lokala trygghetsmätningen. Totalt får 600 medborgare i åldern 16-85 år i Västerviks kommun därmed möjlighet att svara på hur de ser på tryggheten i sitt bostadsområde.

Annons:

- Resultatet av den lokala trygghetsmätningen är ett av de viktigaste underlagen vi har för att planera framförallt det brottsförebyggande arbetet och samverkan mellan polis, kommun och andra parter. Därför är vi mycket angelägna om att så många som möjligt svarar, säger Mats Trulsson, som är ansvarig för trygghetsmätningarna hos Polismyndigheten.

För att få större kunskap om vad medborgarna har för uppfattning om sin boendemiljö ställs i enkäten ett antal frågor som har betydelse för polisens och kommunens strävan att utföra ett bra arbete.

- Vi vill till exempel veta hur du ser på eventuella problem i ditt bostadsområde, om du har varit utsatt för brott eller inte under det senaste året, om du känner oro för att utsättas för brott och även om du känner dig trygg i ditt bostadsområde på kvällarna, säger Mats Trulsson.

I slutet av enkäten ställs också några frågor om polisens verksamhet i ditt närområde.

Resultat förra undersökningen

I Västerviks kommun genomfördes en undersökning 2017 – 2018. Då svarade 528 personer. Resultatet visade att kommuninvånarna i Västervik är något mindre oroliga för att bli utsatta för brott än riksgenomsnittet av befolkningen. Den brottslighet Västerviksborna var mest oroliga för att drabbas av var bedrägerier via internet. Minst oroliga var man att drabbas av våldtäkt eller oönskade sexuella handlingar.

I stort sett låg Västerviks kommun under riksgenomsnittet i de flesta frågor.

När det kom till frågor om oron påverkar kommuninvånarnas livskvalitet var siffran väldigt låg, endast 3 procent sa att det gjorde det. En låg siffra sett till riksgenomsnittet som är 7 procent.

Kommuninvånarna i Västervik hade också större förtroende för rättssystemet och kriminalvården än riksgenomsnittet. Däremot hade kommuninvånarna lägre förtroende för domstolarnas arbete.

Förtroendet för polisens arbete låg i paritet med riksgenomsnittet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt