Annons:

Befolkningen i länet på rekordnivå – Västervik ökar mest

Befolkningen i Västervik ökar allra mest. Foto: Mostphotos

Befolkningen i länet på rekordnivå – Västervik ökar mest

Kalmar län har aldrig haft högre folkmängd än nu. För Västerviks kommun ser det väldigt ljust ut.
Den största ökningen av alla finns nämligen just här.

Annons:

Den senaste befolkningsstatistiken från SCB släpptes på tisdagen. 245 194 personer bodde i Kalmar län vid halvårsskiftet, vilket är den högsta uppmätta folkmängden någonsin.

– Äntligen skulle man vilja utropa. Det tidigare rekordet var från 1880. Under de 140 år som gått har mycket hänt i länet. Men då som nu är det migrationen som är avgörande för befolkningsutvecklingen, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kalmar län.

Utvandringen till Nordamerika gjorde att länet tappade kraftigt. 70 000 lämnade Kalmar län för USA mellan 1851 och 1910. 1880 motsvarade Kalmar läns invånarantal 5,4 procent av Sveriges befolkning. Nu är det 2,4 procent.

– Det är mycket som hänt under 140 år. Medellivslängden har exempelvis har exempelvis ökat med nästa 40 år. 1880 var den 45 år för män och 48 år för kvinnor, i dag är motsvarande siffror 81 respektive 84 år, säger Helena Nilsson.

I början av 1900-talet bodde nio av tio länsbor på landsbygden – numera är det två av tio.

Ökar mest i länet

Västerviks kommun är den kommun i länet som ökar allra mest. Befolkningen har ökat med 125 personer under det första halvåret. Det beror främst på att personer från andra delar av Sverige valt att flytta till kommunen. 

268 personer har bytt någon annan svensk kommun mot Västervik. Födelseöverskottet är -2, vilket betyder att fler har avlidit än vad det har fötts nya barn i kommunen. 64 personer har flyttat till Västervik från utlandet och nio har flyttat till utlandet från Västervik. 

46 har flyttat till Västervik från andra delar av Kalmar län och 57 har gjort det omvända.

Totalt har Västervik nu en folkmängd på 36 784 personer.

Kalmar ökar näst mest och Oskarshamn tredje mest. Även Borgholm, Emmaboda, Mörbylånga, Nybro och Torsås ökar sin befolkning. Både Vimmerby och Hultsfred tappar. Vimmerby tappar fem invånare totalt sett och Hultsfred en. 

Kronobergs län ökar med 278 personer, Jönköpings län med 638 och Östergötland med 618. Hela Sverige ökar med 26 017 personer och invånarantalet i riket är nu 10 281 189 personer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt