Annons:

Positivt med ökat antal invånare

Kommundirektör Anders Björlin ser positivt på Västerviks kommuns befolkningsutveckling.

Positivt med ökat antal invånare

När SCB.s befolkningsstatistik redovisades i dag, visar den att Västervik är den kommun i länet som ökar mest. Det är positivt, enligt kommundirektör Anders Björlin, som helst ser en långsam befolkningsökning som denna än en snabb befolkningsökning. Dan Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, tror att ökningen beror på att det är livskvalité i kommunen varje dag.

Annons:

Västerviks kommun har nu 36 784 personer som bor här. En ökning med 125 personer det senaste halvåret. Kommunledningen hade gjort en försiktig prognos på hur stor ökningen skulle bli och de nya siffrorna från SCB, var högre än väntat.

- Vi hade lagt en prognos på en ökning på 50 personer. Nu blev det fler vilket är positivt, säger kommundirektör Anders Björlin.

Han vill inte gå in på hur det kommer att ge kommunen i extra intäkter eftersom det kommunala utjämningssystemet ger olika kommunala intäkter beroende på vilken åldersgrupp som flyttar hit.

- Är man i arbetsförålder så får kommunen runt 15 000 kronor per invånare. När personen är över 65 år höjs bidraget succesivt fram till 90 år, då bidraget är 300 000 kronor. För barn är den summan runt 100 000 kronor, säger Anders Björlin.

Anledningen till de stora skillnaderna i skatteintäkter är att kommunen ska få kostnadstäckning för de personer i åldersgrupperna som behöver mer stöd.

- Äldre behöver äldreomsorg, barn behöver skola.

Han tycker det är bra att kommunens befolkning växer för fort.

- Det bästa är en svagt uppåtgående kurva, eftersom det lätt blir växtvärk för de kommunerna som ökar snabbt i befolkningsantal.

Positiv anda

Befolkningen ökar i kommunen för att fler väljer att flytta hit. Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S), tycker det är positivt.

- Det stärker den positiva bild som vi har, att det är en stark utveckling i kommunen. Här finns en god kommunal service och det är en vacker och attraktiv kommun att bo i, säger Dan Nilsson.

Han tycker också att det är en positiv anda i kommunen där det är livskvalité varje dag precis som det står i kommunens vision.

- Det är tryggt att bo, leva och verka i Västerviks kommun, säger Dan Nilsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt