Annons:

Mycket är otydligt i hur Arbetsförmedlingen ska reformeras

Fackförbundet ST - är kritiska till hur omorganiseringen av Arbetsförmedlingen sköts.

Mycket är otydligt i hur Arbetsförmedlingen ska reformeras

Fackförbundet ST är oroliga för hur Arbetsförmedlingen ska klara av att gå n i en ny organisation, redan år 2021. Man har pekat ut olika riskområden och olika riskgrupper. Det är bland annat Småland och norra Kalmar län, Norrlands inland samt grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Däremot ser avregleringen av Arbetsförmedlingen att gynna storstäderna.

Annons:

Fackförbundet ST har besökt flera orter i landet för att skapa sig en uppfattning om hur Arbetsförmedlingens nya organisation kommer att slå. De är oroliga för om förändringen kommer att hinnas med samt pekar ut områden i landet där förändringen kan få stora konsekvenser. Ett av de områdena är Småland.

Fredrik Andersson är ordförande inom ST – Arbetsförmedlingen.

- Omorganisationen ska vara klar till 2021. Vi är redan i augusti 2019 och mycket arbete återstår. Vi anser att arbetet måste gå i lägre takt.

En annan fråga som oroar ST, är vilka företag det är som kommer att ta över det arbete Arbetsförmedlingen gör idag samt var de kommer att finnas i landet.

- Det är externa företag som vill tjäna pengar. De kommer att etablera sig där det bor mycket människor. Tittar man uppåt i landet, från Gävle och uppåt vart finns det ett intresse för de företagen att etablera sig. Inte i Norrlandsinland i alla fall.

Det är en liknande geografisk situation i norra Kalmar län, med kommuner som har liten befolkning.

- Även där kan det bli problem, säger Fredrik Andersson.

Han undrar också, var det kontrollsystem som ska tillsättas för att kontrollera de nya externa företagen som ska ersätta Arbetsförmedlingen, finns någonstans. Enligt Fredrik Andersson finns det inte på plats ännu.

Otydligt

Otydligheten från regeringens sida är ett orosmoment, enligt Fredrik Andersson.

- Otydligheten riskerar att slå mot de svaga grupperna som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det finns också en stor risk att mindre kommuner drabbas hårdare.

Han berättar att personer som bor i storstäder har lättare att få jobb då det finns fler jobb där samt att det finns en närhet till Arbetsförmedlingens kontor. Han anser också att de externa företagen som etablerar sig och gör det arbete Arbetsförmedlingen tidigare gjorde kommer återfinnas i storstäder, inte på landsbygden och i mindre kommuner.

Under åren 2015 – 2017, var det många mindre kommuner som tog emot många nyanlända för att de fick statliga bidrag samt att befolkningen ökade. Hur kan den nya organisationen inom Arbetsförmedlingen slå mot de kommunerna?

- Det kan drabba de kommunerna hårt. En del nyanlända som inte kommit in på arbetsmarknaden finns kanske kvar på orten och behöver stöd. 

I norra Kalmar län kommer Arbetsförmedlingen at ha kvar sina kontor i Hultsfred och Västervik.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt