Annons:

Nytt vårdprogram ska minska antalet cancerfall i Region Kalmar

Annika Carlsson Wistedt och Karin Dahl är nöjda med det nya arbetssättet. Foto: Region Kalmar

Nytt vårdprogram ska minska antalet cancerfall i Region Kalmar

Denna vecka inför Region Kalmar län ett nytt vårdprogram för gynekologiska cellprover. Syftet är att tidigare upptäcka vilka som riskerar att utveckla livmoderhalscancer.

Annons:

Socialstyrelsen har utformat nya rekommendationer om HPV-diagnostik som nu implementeras i länet.

"Den största skillnaden är att för vissa åldersgrupper sker en analys för Humant Papillomvirus (HPV) i stället för att enbart leta efter cellförändringar. Eftersom infektionen med HPV kommer innan cellförändringarna ger detta en möjlighet till tidigare upptäckt och tidigare åtgärder", skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande. 

– Beräkningar på nationell nivå talar om att antalet kvinnor som kommer att drabbas av livmoderhalscancer kan minska med 10-20 procent jämfört med i dag. Det här är en viktig förändring. säger Karin Dahl, specialistläkare vid kvinnokliniken på Länssjukhuset i Kalmar, i samma pressmeddelande. 

Det här är den största förändringen på området sedan screeningverksamheten inleddes på 60-talet. Provtagningen kommer ske på sdamma sätt, men däremot ändras arbetet med analys och handläggningen med avvikande provsvar. 

– Alla kvinnor kallas till cellprovtagning från 23 års ålder. Ett sista screeningprov tas mellan 63 och 70 års ålder. Så antalet prover vi hanterar är stort. Att förändra analyser och logistik på ett smidigt sätt har därför krävt mycket arbete på både kvinnokliniken och Diagnostiskt centrum, säger Annika Carlsson Wistedt, överläkare vid klinisk mikrobiologi på Länssjukhuset i Kalmar.

Fakta

Cellprovtagning

I snart 50 år har kvinnor i Sverige regelbundet kallats till cellprovtagning för att i tid upptäcka förändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Gynekologisk cellprovtagning är enda sättet att tidigt upptäcka dessa förändringar. De flesta cellförändringar som upptäcks är av lättare slag som läker av sig själv, men en del behöver tas bort.

De regelbundna cellprovskontrollerna är en av den moderna medicinhistoriens mest framgångsrika förebyggande åtgärder. Tusentals kvinnors liv har räddats genom screeningen. Även den som är vaccinerad mot HPV bör delta i cellprovskontrollerna eftersom vaccinet endast skyddar mot de allra vanligaste HPV-typerna.

Fakta: Region Kalmar län

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt