Annons:

Socialnämnden fortsätter blöda ekonomiskt

Christina Bäckström kommunens ekonomichef

Socialnämnden fortsätter blöda ekonomiskt

I juni beviljade kommunfullmäktige socialnämnden sju miljoner kronor i ökat budgetutrymme, trots det lyckas man inte komma i fatt, utan kostnaderna fortsätter att öka.
– Vi kommer att följa dem noga, säger kommunens ekonomichef Christina Bäckström.
Samtidigt kommer larmrapporter om att barn- och utbildningsnämnden (BUN) har dragit över sina kostnader under sommaren.

Annons:

Sju miljoner kronor räckte inte för att rädda socialnämnden från att göra ett minusresultat. Kostnaderna fortsätter att skena och nu visar den senaste prognosen på att nämnden går 1,4 miljoner kronor sämre än den nyligen reviderade budgeten.

– Det är mer än man hade räknat med. Det pågår ett arbete med att se över kostnaderna i nämnden, Bland annat är man återhållsamma med utbildningar och minska köp av inventarier, säger Christina Bäckström.

Vill se handlingsplan

Harald Hjalmarsson (M) menar att det är en farlig och oansvarig politik som genomförts.

- Vi har hela tiden ansett att det är bättre att soc upprättat en handlingsplan för hur de tänker minska sina kostnader istället för att ge dem mer pengar. Speciellt nu när vi måste vara rädda om de pengar vi har inför en kommande lågkonjunktur.

Dan Nilsson (S) pekar på att det är oförutsedda utgifter som drabbat SOC, det här året.

– Det är kostnader för individer som kostar mycket pengar och tyvärr har det fortsatt. Ingen hade kunnat förutse den ökningen. Vissa år blir väldigt kostsamma, medan andra år blir det ett överskott.

Kraftigt minus för BUN

Han tycker att soc har visat tidigare att de kunnat agera med stor handlingskraft, speciellt när det gäller de kostnadsökningar som skedde i och med införandet rätt till heltid.

– Det har man på ett bra sätt kommit till rätta med.

Även BUN har under sommaren dragit över sina kostnader. Fyra och en halv miljon kronor har de ökat sina kostnader mot budget bara under sommaren.

– Där har man utarbetat en handlingsplan för hur man ska ta igen det ekonomiska tappet. Vi kommer att följa både SOC och BUN noggrant under året, säger Christina Bäckström.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt