Annons:

”Vi hoppas på rekordmånga deltagare”

Markus Nord med en 125 liters säck full med plast.

”Vi hoppas på rekordmånga deltagare”

Det finns motsvarande 36 miljarder fulla plastsäckar i världens hav och stränder. Det motsvarar 2,5 så stor yta som Västerviks kommun. På lördag kommer en liten del av den plasten och skräpet att plockas bort längs med Västerviks kommuns Östersjökust.

Annons:

Markus Nord, vid naturum i Västervik, är projektledare för att plocka skräp och plast längs kommunens stränder längs med Östersjön. I morgon deltar Västerviks kommun i en tävling om vilken kommun som kan mobilisera deltagare att plocka upp mest skräp längs Östersjökusten.

- Det är Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Mönsterås, Kalmar och Borgholms kommuner som kommer att delta, säger Markus Nord.

Från klockan 10 till klockan 15 kommer naturum att vara på plats vid Grönsakstorget, där de kommer att dela ut påsar och handskar till de som deltar i att samla ihop plast och skräp längs med Östersjökusten.

Dykare i Fiskarehamnen

Vid två tidigare tillfällen har Markus Nord arrangerat skräp plockar dagar längs med Västerviks kommuns Östersjökust. Som mest har man fått ihop åtta fulla plastsäckar. Den här gången vill man få ihop mycket mer och få fler som deltar.

- I våras fick vi ihop åtta fulla 125 liters säckar. Då deltog 35 personer. På lördag hoppas vi kunna få ihop tio säckar och att 50 personer deltar.

Hur tror du det kommer att gå i tävlingen, har Västervik en chans att vinna?

- Vi har ett ess i rockärmen, att dykare kommer att plocka upp skräp från Fiskarehamnen. Hittar man cyklar och kundvagnar räknas inte det i tävlingen utan man får koncentrera sig på det mindre skräpet.

Enorma mängder plast

Det finns beräkningar om hur mycket plast som finns i världshaven och et är enorma mängder.

I naturum har Markus fyllt en plastsäck med plast.

- Den är full och väger cirka ett kilo. I världshaven finns det motsvarande 36 miljarder plastsäckar fulla med plast. Plockade man upp allt det och ställde plastsäckarna bredvid varandra skulle vi fylla 9 000 kvadratkilometer. Det är motsvarande 2,5 gånger Västerviks kommuns yta, säger Markus Nord.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt