Annons:

Västerviks kommun ligger i botten vad det gäller att bygga hyresrätter

Bostadsbolaget har störst ansvar i kommunen att bygga hyresrätter.

Västerviks kommun ligger i botten vad det gäller att bygga hyresrätter

Ny statistik från SCB visar att Västerviks kommun är sämst i länet med att bygga hyresrätter. Knappt 20 procent av de färdigställda lägenheterna mellan 2009 och 2019 var hyresrätter. De andra lägenheterna var bostadsrätter.
- Vi har haft ett överskott av hyresrätter fram till årsskiftet 2012 – 2013, säger Sven – Åke Lindberg, vd, Västerviks Bostadsbolag.

Annons:

Ny statistik från Statistiska Central Byrån (SCB) som nyhetsbyrån Sirien tagit del av, visar att flera kommuner i landet är dåliga på att bygga hyresrätter. I stället byggs det fler bostadsrätter. Västerviks kommun är sämst i Kalmar län på att bygga hyresrätter. Knappt 20 procent av de lägenheter som byggts de senaste tio åren har varit hyresrätter, resten har varit bostadsrätter.

I Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås, Torsås, Emmaboda och Nybro är det bara hyresrätter som har byggts de senaste tio åren. Kalmar och Västervik sticker ut och hamnar långt ner på listan över kommuner som bygger hyresrätter. Rikssnittet ligger på 50 procent byggda hyresrätter.

- Det är inte bra att vi ligger så lågt, men det kommer inte som en överraskning. Vi har inte flera stora fastighetsaktörer som bygger hyresrätter i vår kommun, säger Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Istället är det Västerviks kommuns bolag Västerviks Bostadsbolag som får i uppdrag att bygga hyresrätter, vilket de fått i ett ganska sent skede.

- Vi fattade ett strategiskt viktigt beslut för några år sedan att Bostadsbolaget ska bygga 150 nya hyresrätter och nu har de kommit i gång med det arbetet. Ur samhällsbyggnadsperspektiv är det så vi använder vårt bostadsbolag, säger Dan Nilsson.

Har varit bostadsöverskott

Sven – Åke Lindberg, vd på det kommunala bolaget Västervik Bostad, säger att det har varit ett bostadsöverskott i Västerviks kommun fram till årsskiftet 2012 – 2013.

- Därför har vi inte byggt så många hyresrätter i kommunen de senaste åren.

Man har byggt på Kaptensgården, Prosten (mittemot sankta Gertruds kyrka), Kvännarskolan samt gjort förtätningar på några platser i kommunen, bland annat i Överum. Nu är man igång med flera projekt där Västerviks Bostadsbolag bygger 110 lägenheter.

- Det är Ekhagen, Didrikslund och trygghetsboende i Gamleby.

Fram till 2023 finns det ett behov av att bygga 220 hyresrätter i Västerviks kommun.

- Vi skapar drygt 170 av de hyresrätterna. Bland annat genom att bygga mitt emot Corner och gamla Centrumgården.

Sven – Åke Lindberg anser att det behövs en varierad bostadsmarknad som erbjuder andra boende möjligheter är hyresrätter.

- Det behövs villor och bostadsrätter också i vår kommun, säger han.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt