Annons:

Västervik har fått mest pengar i landet till naturvårdsprojekt

Ingen annan kommun har fått så mycket pengar till lokala naturvårdsprojekt som Västerviks kommun. 18 425 000 kronor, där merparten går till vattenfördröjande åtgärder.

Annons:

Det kallas för LONA – bidrag, det som betalas ut till kommuner som gör lokala naturvårdsprojekt.

- Bidraget är en viktig del i kommunernas arbete med att tillgängliggöra och skydda naturen, säger Veronica Axelsson, nationell LONA – samordnare vid Naturvårdsverket till nyhetsbyrån Siren.

Gun Lindberg, jobbar som hållbarhetsstrateg vid Västerviks kommun och hon är inte förvånad över att Västerviks kommun toppar den listan.

- Vi har fått 16 miljoner kronor till vattenfördröjande åtgärder. Just nu håller vi på med ett 30 – tal projekt för att vattnet ska stanna kvar så länge som möjligt i marken innan det rinner ut i Östersjön samt att minska näringsläckaget.

Det finns både stora och små projekt, några av de större är Loftaån och Gamlebyviken, men det finns också mindre projekt.

- Det handlar bland annat om att göra minivåtmarker, tvåstegsdiken och kalkning. Allt handlar om att minska övergödningen och göra en klimatanpassning, säger Gun Lindberg.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt