Annons:

Fick vänta en timme på ambulanstransport

Trots att ambulanshelikopter användes fick en strokedrabbad patient vänta lång tid för att få sjukhusvård.

Fick vänta en timme på ambulanstransport

Vid två tillfällen under en och samma dag inträffade att två personer blev svårt sjuka i Västerviks skärgård. I båda fallen fick de vänta i upp till en timme, för att få ambulanstransport till sjukhus. Nu har det lämnats in en avvikelserapport, där målsättningen är att detta inte ska behöva hända igen.

Annons:

Det var i somras som de två Prio ett larmen kom in till ambulansen i Västervik. I det första fallet gällde det en patient som befann sig på en skärgårdsö, utan farbar bilväg. Ambulans och räddningstjänst konstaterar att det krävs båttransport då det är nödläge. Samtidigt framkommer det att båten som normalt transporterar ambulansen ut i skärgården är ur funktion. Kontakt tas med kustbevakningen som inte är i närheten av skärgårdsön, där patienten befinner sig.

SOS tar kontakt med sjöräddningen som åker iväg, men de befinner sig norr om Loftahammar. Det tar 30 minuter för sjöräddningen att komma till skärgårdsön för att transportera patienten till sjukhus.

Senare under eftermiddagen drabbas en person som befinner sig ute i skärgården av stroke. Denna gång tas kontakt med sjöräddningen direkt samt ambulanshelikopter i Jönköping. Valet blir ambulanshelikopter, men de måste först hämta upp sjukvårdpersonal som kan följa med ut till skärgårdsön.

Det visar sig att det var helt nödvändigt att sjukvårdspersonalen följde med till skärgårdsön, då det krävdes flera personer under räddningsuppdraget. Det tog totalt 40 minuter att hämta och föra patienten till sjukhus.

Avvikelserapport

Nu har en avvikelserapport skrivits där ambulansen ställer ett antal frågor.

  • Hur säkerställer vi god vård vid liknande händelser?
  • Hur upprättas snabb/effektivt alternativa transportsätt när räddningstjänsten ej kan vara behjälplig?
  • Tydliga riktlinjer med reservvägar och rangordning för kontakt med alternativa insatser efterfrågas.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt