Annons:

Dyrt att resa ut i skärgården – åtminstone till Äskeskär

Det är ovisst och kan bli väldigt dyrt att resa ut till Äskeskär nästa år.

Dyrt att resa ut i skärgården – åtminstone till Äskeskär

Formerna för skärgårdstrafiken har förändrats, sedan KLT, tog över ansvaret.
- Både trafikstrukturen och priserna har förändrats, en enkel resa till Äskeskär kostar mellan 950 – 1 200 kronor, då det inte är högsäsong, skriver Äskeskärs Samhällsförening, i ett brev till Västerviks kommun.

Annons:

Äskeskär saknar åretruntboende. Sommartid bor det sju familjer där. Men det finns ett behov av att besöka ön under andra delar av året än under högsäsong, som räknas mellan den 15 maj och 15 september. Det finns också en osäkerhet om det går att resa till ön, även under sommartid. Priset under vintertid kostar nu runt 2 000 kronor för en tur - och returbiljett, vilket föreningen anser är väldigt dyrt. Tidigare har man kunnat utnyttja Rais reguljärpris under sommaren samt vintertid kunna avropa trafiken från Gränsö kanal till normal taxa.

- Äskeskär är en del av Sladö – Äskeskärs naturreservat. Året runt finns tydligt behov att tillse reservatet, bryggor och fastigheter, skriver samhällsföreningen.

Länsstyrelsen satsar årligen resurser för att bevara det unika skärgårdskultur – och naturlandskapet. Allmänintresset är stort för bevarandet av skärgårdshemman.

- Vår bedömning är att det finns särskilda skäl att tillse möjligheterna att färdas till Äskeskär, utan tillgång till egen båt, såväl för föreningens medlemmar samt för allmänheten.

Samhällsföreningen hemställer därför att Västerviks kommun, beaktar Äskeskärs speciella behov.

- Att möjliggöra att skärgårdsturen Västervik – Hasselö, efter avrop, kan anlägga Äskeskär, till ordinarie pris vid sommartidstabell.

- Att vintertid, 15 september till 15 maj, den reguljära skärgårdsturen, Gränsö kanal – Hasselö, även kan anlägga Äskeskär till ordinarie turpris, efter avrop i förväg, skriver Äskeskärs samhällsförening.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt