Annons:

Patient begick självmord – IVO totalsågar utredningen

En utredning som regionen gjort om ett självmord totalsågas av IVO. Foto: Jakob Karlsson

Patient begick självmord – IVO totalsågar utredningen

En patient med kontakt vid den psykiatriska öppenvården i Vimmerby-Hultsfred tog livet av sig under 2017. Nu är utredningen kring självmordet klar – och IVO totalsågar regionens utredning.

Annons:

Det var under 2017 som mannen valde att avsluta sitt liv. Ett knappt halvår senare lex Maria-anmälde psykiatrin i Vimmerby och Hultsfred att patienten tagit sitt liv.

Men Region Kalmar läns utredning har inte hittat några brister och inte kommit med några åtgärdsförslag. Nu underkänner Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utredningen helt och pekar på en rad allvarliga fel och brister i vården av mannen.

Enligt IVO har regionen trots begärd komplettering inte utrett händelsen tillräckligt. IVO räknar upp tre brister som vårdgivaren ska ha missat. Punkt ett är att självmordsrisken bedömdes som låg trots att mannen uppgett självmordstankar och en så stor hopplöshet att han inte ville leva vidare. Under mannens sista dagar i livet, när både mannen och närstående kontaktat vården på grund av ökad ångest, bedömdes inte självmordsrisken. Ingen ångestdämpande behandling påbörjades trots att patienten berättade om sin hopplöshet och att han led av "outhärdlig ångest".

Att händelsen först efter fyra månader anmäldes av vårdgivaren anser IVO inte är tillräckligt skyndsamt. Under våren har IVO fört en dialog med Region Kalmar län och avslutar nu ärendet med anledning av de åtgärder som regionen har vidtagit.

IVO avser att följa upp vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete under 2020. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt