Annons:

Över 140 000 kortbedrägerier på ett halvår – så skyddar du dig

Polisen fick in över 100 000 anmälningar om kortbedrägerier under första halvåret. Foto: MostPhotos

Över 140 000 kortbedrägerier på ett halvår – så skyddar du dig

Antalet kortbedrägerier ligger kvar på en skyhög nivå. Polisen fick in 143 000 anmälningar under det första halvåret.

Annons:

Det är lika många som 2018. Bland kortbedrägerierna är det fem gångar vanligare att kortets uppgifter stulits än det fysiska kortet och många fall har en internationell koppling. 

– Dessa siffror ger oss kunskap om hur vi måste bete oss och visar verkligen på hur viktigt det är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel när man inte använder det för dessa saker, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedragarna kommer åt uppgifterna via näthandeln. Här är Stöldskyddsföreningens bästa tips för att undvika att bli drabbad:

  • Ha alltid ditt kort spärrat för internet och utlandshandel när du inte använder kortet för dessa ändamål.
  • Försäkra dig om att sidan som du handlar på är ”säker”. Det bästa sättet är att googla runt och se vad andra har skrivit om webbutiken och handla på sidor som erbjuder 3D-secure betalning.
  • Spara inte dina kortuppgifter på shoppingsidor och appar när du checkar ut. Blir sidorna hackade kan bedragaren få tag på dina kortuppgifter.
  • Ha ett speciellt shoppingkort som du bara använder när du nätshoppar. Dit för du över den mängd pengar som du behöver för det aktuella köpet.
  • Skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt ska du direkt kontakta företaget och bestrida fakturan då detta kan vara ett tecken på bedrägeri.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt