Annons:

Avslår motionen att inte flytta SFI till gymnasiet

Marcus Fridlund (S) och Annette Torstensson (C).

Avslår motionen att inte flytta SFI till gymnasiet

Barn – och utbildningsnämnden avslår Jon Sjölander (M) och Elin Landerdahls (M) motion om att inte låta SFI (svenska för invandrare) undervisningen flytta in i Västerviks gymnasiums lokaler.
- Det har varit en lyckad flytt där alla har hittat sina roller, säger Marcus Fridlund (S), ordförande i Barn – och utbildningsnämnden.

Annons:

Jon Sjölander och Elin Landerdahl var oroliga för att hedersproblematiken skulle blossa upp på Västerviks gymnasium och ungdomar vistas i samma lokaler som äldre släktingar. Motionen låg till grund för den undersökning som genomfördes av under våren, där räddningstjänsten klassade olika kriterier. Där framkom det att bland annat unga kunde känna större oro över att vistas i samma lokaler som äldre släktingar, vilket skulle kunna öka hedersproblematiken.

Barn – och utbildningsnämnden är av en annan uppfattning.

- Jag har varit på gymnasiet och haft en tät dialog med rektor Jörgen Jonsson. Jag ser att det varit en lyckad flytt där man har hittat sina roller, säger Marcus Fridlund.

Han får medhåll av Anette Torstensson (C).

- Vi har en bättre koll på hedersproblematiken nu än för bara några år sedan. Det finns en handlingsplan för hur man jobbar mot hedersförtryck och vi är bättre rustade nu och har tagit det på största allvar, säger hon.

Marcus Fridlund säger att nämnden tidigare var enig om att samla alla lärosäten på Östersjövägen.

- Där har vi nu Campus, Västerviks gymnasium, SFI och Komvux på samma plats, vilket flera fördelar.

Beslutet att avslå Moderaternas motion fattades efter votering.

Sju ledamöter var för att avslå motionen (S, V, W, L och C) medan fyra var mot att avslå motionen (M,SD och SV) KD deltog inte i beslutet men ställde sig på Moderaternas sida om att motsätta sig att avslå motionen.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt