Annons:

Liberalerna: ”Olyckligt att man angriper en person”

Moderaterna säger sig inte längre ha något förtroende för Sverker Thorén (L), kommunfullmäktiges ordförande. Ett val M själva var med om att driva igenom.

Liberalerna: ”Olyckligt att man angriper en person”

Moderaterna i Västerviks kommun har sökt öppen konflikt med Liberalerna gällande en vice ordförandepost i ett arbetsutskott. Någonting som gjort att Liberalerna känner sig både förvånade och chockade.
Anledningen, enligt Moderaterna, är man inte längre har något samarbete med Liberalerna.

Annons:

Konflikten som Moderaterna startar gäller vilket parti som ska ha vice ordförandeposten i arbetsutskottet för kultur- och fritidsfrågor, som kommer att starta upp i november i år. Till ordförande valdes Anna Bodjo (MP). Men vilken person som skulle väljas till vice ordförande i arbetsutskottet, blev mer dramatiskt än vad man skulle kunna tänka sig.

Det blev Jon Sjölander som valdes efter votering som slutade 3-1. Där två Moderater och en Kristdemokrat röstade för Jon Sjölander och en Liberal röstade för Sverker Thorén (L).

– Vi Moderater tycker att det är rimligt att vi bemannar det utskottet med vice ordförande. Liberalerna tar inte den platsen av egen kraft. Vi ser heller inte att vi ska släppa en plats vi vunnit, när vi är näst största parti i kommunen. Samtidigt släppa det till ett parti som vi inte längre har ett samarbete med, säger Harald Hjalmarsson (M).

Bakgrund

Kenneth H Axelsson (L) sitter med i kommunstyrelsen och säger sig vara både chockad och förvånad över Moderaternas ställningstagande.

– Det var framförhandlat innan kommunstyrelsens sammanträde i måndags att Sverker Thorén (L) skulle ha den vice ordförandeposten, säger Kennet H Axelsson.

Kenneth berättar att Moderaterna svängde om vid sittande bord och föreslog Jon Sjölander istället för Sverker. Kenneth H Axelsson ser ett mönster och blir besviken på Moderaternas sätt att agera.

– Vi gjorde ett valtekniskt samarbete med Moderater, Kristdemokrater och Westervikspartiet. Efter ett förslag från Socialisterna Välfärdspartiet om att Sverker Thorén skulle väljas till kommunfullmäktiges ordförande, drev Harald Hjalmarsson det frågan i kommunfullmäktige och valet föll på Sverker, säger Kenneth H Axelsson.

Enligt Kenneth var uppgörelsen sådan att varje parti lägger sin egen budget.

– Vi gjorde en väl genomarbetad budget där vi satsar stort på våra barn och ungdomar. Vi blev därefter kontaktade av Socialdemokraterna och Centerpartiet som säger att våra förslag ligger nära det de själva driver. Vi började förhandla och den förhandlingen slutade inte förrän samma dag som budgeten skulle antas i kommunfullmäktige. Då hade vi fått igenom i stort sett allt som vi hade skrivit i vår budget. Därför valde vi att rösta för vår egen budget som ograverat införlivades i den styrande minoritetens budget.

Han säger att det vore konstigt om Liberalerna skulle rösta mot sitt eget förslag.

– Det viktigaste för ett parti är att driva igenom sin politik.

Olyckligt med personangrepp

Enligt Kennet H Axelsson har Moderaterna inte varit glada på Liberalerna som enligt Moderaterna valde fel sida i kommunens budgetomröstning.

Inför måndagens omröstning i KS erbjöd Moderaterna Kenneth H Axelsson att bli vald till vice ordförande i utskottet för kultur och fritidsfrågor.

– Anledningen var att de säger att det inte finns något förtroende för Sverker Thorén. Däremot poängterade Harald Hjalmarsson att det fortfarande fanns ett förtroende för Liberalerna. Men vi kunde inte gå från vad våra medlemmar tidigare beslutat vid sittande bord, säger Kenneth.

Kenneth anser att det är olyckligt att vuxna människor ska sätta en personlig agenda inom politiken.

– Vi Liberaler tycker det är olyckligt att man angriper en enskild person. Mitt motto inom politiken är att inte behandla någon illa, det gäller även mina politiska motståndare.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt