Annons:

Utmaning om att minska bilåkandet till skolan

Det är dags att leta fram cyklarna ur källarföråden och åka mer cykel till och från skolan den kommande månaden.

Utmaning om att minska bilåkandet till skolan

Nu startar På egna ben, utmaningen för att minska skolelevers bilåkande och öka cyklande och promenerande till kommunens skolor.

Annons:

Under våren bjöds alla mellanstadieskolor i kommunen in till att delta i satsningen På egna ben, som ska syfta till att öka skolbarnens cyklande och promenerande till och från skolorna och samtidigt minska de ofta korta bilresorna. På måndag startar projektet med poängsamlande och det pågår fram till 19 oktober. Glädjande nog är hela 45 klasser i årskurs 4 till 6 i kommunen med!

- Fördelarna är att barnen får öva sig i att ta sig till skolan på egen hand, att trafiksituationen utanför skolan blir lugnare och att det ges många tillfällen att diskutera det hållbara resandet. Dessutom brukar eleverna tycka att det är riktigt roligt att vara med, Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de fem veckor som ”På egna ben” pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet, säger Christian Svensson, folkhälso- och klimatplanerare på Västerviks kommun.

- Barnen kan samla bonuspoäng genom att föräldrar, syskon och vänner också väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb. Den elev som lyckas få en närstående att gå, cykla eller åka kollektivtrafik till och från jobb eller skola får en bonuspoäng per dag.

 På egna ben-konceptet har genomförts under cirka åtta år i Västra Götaland och i år har Kalmar län tagit det hit där Energimyndigheterna är delfinansiär.

 - Här i Västervik har vi valt att göra det möjligt för eleverna att tycka till om sin väg till och från skolan genom en digital kartfunktion, det kommer bli intressant att jobba vidare med resultatet från det, säger Christian Svensson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt