Annons:

Så mycket pengar lägger du till det lokala näringslivet via din skatt

Så mycker pengar ger du till näringslivet i kommunen varje år via din skattsedel

Så mycket pengar lägger du till det lokala näringslivet via din skatt

Västerviks kommun är en av de kommuner i landet som ger mest pengar till det lokala näringslivet, både då det gäller antal kronor och per invånare. I den tabellen ligger kommunen högt medan hur företagen själva rankar kommunen i Svensk Företagsranking, ligger kommunen på en väldigt långt nere. Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande och Ulf Åberg ordförande i Västerviks Företagsgrupp kommenterar statistiken som tagits fram av SCB (statistiska Centralbyrån).

Annons:

415 kronor per invånare och år ges av Västerviks kommun till det lokala näringslivet. Det innebär att kommunen ligger på 41 plats när det gäller att stödja näringslivet i kommunen.

Tittar man vidare på hur mycket pengar som kommunen lägger på det lokala näringslivet hamnar Västervik på 31 plats. 15 200 000 kronor lägger Västerviks kommun på det lokala näringslivet.

Den största posten av de utgifterna går till Västervik Framåt, olika bidrag till projekt som ges till företag med hjälp av Regionförbundet samt utvecklingen av Campus.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande, kommenterar siffrorna så här.

-        Näringslivet i Västerviks kommun är otroligt viktigt för att Västervik ska växa. Det vi behöver fundera på är om vi använder resurserna på rätt sätt.

Västerviks företagsgrupp

När det gäller hur näringslivet i kommunen rankar Västerviks kommun ur ett näringslivsperspektiv hamnar Västervik långt ner på rankingen, som Svenskt näringsliv gör varje år.

DVV kontaktade Ulf Åberg, ordförande i Västerviks Företagsgrupp och undrade hur det kommer sig att skillnaden är så stor mellan de pengar som investeras i näringslivet och hur det kommer sig att näringslivet i kommunen rankar Västervik så lågt i rankingen.

-        Spontant skulle jag säga att effekterna inte syns ute bland företagen. Frågar man företagen märker de inte av det stödet så mycket, säger Ulf Åberg.

Han säger att han inte talar för egen person utan för Västerviks företagsförening, när han kommenterar de stora poster som går till näringslivet. Västervik Framåt, bidrag till projekt inom näringslivet via Region Kalmar samt stöd till utbyggnaden av Campus.

-        Satsningen på Campus är alla företag eniga om att det är en bra satsning. Det är positivt, kompetensutveckling är något vi måste bli bättre på.

När det gäller bidrag från Regionen till olika projekt i näringslivet ser Ulf också positivt på.

-        Det gäller för kommunens företag att vara på hugget och skapa projekt som går att söka för att utveckla sina företag.

När det kommer till Västervik Framåt är man Västerviks Företagsgrupp lite kluvna säger Ulf Åberg.

-        De genomför frukostträffar och seminarier, vilket är bra. Då gäller det för företagen att utnyttja den servicen. Däremot är det inte solklart vilken nytta Västervik framåt gör, säger Ulf Åberg.

Han vill också kommentera hur näringslivet i kommunen har rankat Västerviks kommuns synsätt på näringslivet.

-        Det handlar om mycket mer än om pengar som investeras i näringslivet. Framförallt är det attityder som kan bli bättre samt kommunikationer. Där framför vi att det är bättre att satsa på riksväg 35 än en södra infart.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt