Annons:

Handläggningstiden minskar för bygglov

Carolina Stalebrant chef för miljö - och byggnadskontoret.

Handläggningstiden minskar för bygglov

Handläggningstiden för att hantera bygglov minskar i Västervik. Det visar den tertialrapport som miljö – och byggnadskontoret tagit fram. Samtidigt ökar de bygglovsansökningar som är rätt och inte behöver kompletteras också.

Annons:

Handläggningstiden för ett bygglov är 26 dagar under perioden januari 2019 till augusti 2019, efter det att alla handlingar kommit in till miljö – och byggnadskontoret.

- Förra året vid den här tiden var det 40 dagars handläggningstid, säger Carolina Stalebrant, chef för miljö – och byggnadskontoret.

En av anledningarna till att bygglovshandläggningen går snabbare är att allt fler som skickar in bygglov gör rätt från början, vilket gör att bygglovshandläggare inte behöver lägga tid på att söka efter kompletteringar till ärendena.

-  Antalet riktiga bygglovsansökningar som kommer in riktiga från början har också ökat från 35 procent till 41 procent.

En av anledningarna till att det har ökat är de hjälpmedel som finns på nätet som i detalj visar hur ett bygglov ska fyllas i.

- Det är ganska svårt att göra rätt från början. Det är inte många som söker mer än ett eller två bygglov under sin livstid, vilket gör att man är ovan vid förfarandet.

Många miljöbesök

Under samma period har miljöhandläggarna gjort 553 platsbesök i kommunen. Det ligger i paritet med antalet besök under samma period förra året.

- Vi har 13 miljöhandläggare som har olika arbetsuppgifter och är specialiserade på olika frågor, säger Carolina Stalebrant.

Miljö – och byggnadsnämnden är nöjda med utvecklingen. Man kommer att fortsätta att förenkla verksamheten genom att digitalisera arbetet så kontorets arbete blir än mer effektivare.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt