Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Västervik. Genom att använda Dagens Västervik tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

VECKANS FRÅGA

Vad tycker du om regeringens budget?

Svarsalternativ:

Jättebra
Okej
Dålig
Vet ej
RöstaSe resultat

Annons:

Dagens unga väljer bort köttet för klimatets skull. Foto: Pixabay

Dagens unga minskar köttkonsumtionen för klimatets skull

Mer än hälften av Sveriges unga har minskat sin köttkonsumtion för klimatets skull. Men de över 50 väljer att fortsätta äta som förr.
Det visar en ny undersökning SVT har presenterat.

Nästan nio av tio svenskar anser att klimatförändringarna orsakas av människan. Att köttet är en avgörande orsak tror bara var tredje svensk, enligt en ny undersökning från Novus som SVT beställt.

En tredjedel av unga mellan 18 och 29 tror att köttproduktionen i "mycket stor omfattning" har orsakat klimatförändringarna. Bland personer över 50 år är det bara en till två procent som ger samma svar. Unga personer uppger också i betydligt högre grad att de redan har tagit steget och minskat på sitt köttätande.

Mer än hälften av de mellan 18 och 29 år har slutat eller äter mindre kött för klimatets skull. I åldersgruppen 50 till 79 år handlar det om var tredje.

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är. Det kan också bero på att äldre inte är lika ideologiskt övertygade. Det är mer fokus på familjen, huset, livet. Vardagen tar över och långsiktiga frågor som klimatet hamnar i skymundan, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.  

Klimatforskare har beräknat att en hållbar konsumtion för planeten innebär max 300 gram rött kött i veckan. Svenskar äter mer än dubbelt så mycket, i snitt 700 gram rött kött i veckan. 

44 procent är redo att äta max 300 gram i veckan, medan 43 procent svarar att de inte kan tänka sig det.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC står produktionen av kött, ägg och mejeriprodukter globalt för 15 procent av alla växthusgaser. Jämförelsevis står flygens utsläpp för fyra till fem procent.

Annons:

Simon Henriksson

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

4 kommentarer

Nope 2019-09-21 09:15:37

Försöker öka min så gott det går !!

Köttgreta 2019-09-21 16:11:58

Vilken smörja. Man får huvudvärk av all klimatpropaganda som utan källkritik matas ut.

”En tredjedel av unga mellan 18 och 29 tror att köttproduktionen i "mycket stor omfattning" har orsakat klimatförändringarna. Bland personer över 50 år är det bara en till två procent som ger samma svar.”
- tänk vad målmedveten hjärntvätt kan få folk att ”tro”, speciellt bland de yngre. Till det har man den pinsamma förklaringen att unga har mer framtid och att äldre inte har tid, va f-n är det för dagisnivå?

Nu blir det fläskfilé till middag, tar nog två, bara för att.

59 åringen 2019-09-22 07:32:48

Köttgreta, det är bara du och Trump som verkligen vet hur det står till med den "globala uppvärmningen"? För forskarna vet ju ingenting.

Lars Larsson 2019-09-22 16:48:32

Köttgreta, du är pinsam, som sitter och gnager på dina grisfötter medan isarna smälter och vattennivåerna stiger. Ingen källkritik - är du både döv och blind?

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Gå tillbaka till mobilversion