Annons:

Västerviks satsning på utbildning imponerar på utbildningsutskottet

Tomas Kronståhl, Gunilla Svantorp, Caroline Helmersson Olson, Roza Gûclû Hedin, Pia Nilsson, Linus Sköld och Elsemarie Bjellqvist. Samt Marcus Fridlund (Bun:s -ordförande och Jörgen Jonsson, rektor på gymnasiet.

Västerviks satsning på utbildning imponerar på utbildningsutskottet

Västerviks kommun får mycket beröm för sitt sätt att samordna utbildningar till Östersjövägen, Campus, Komvux och Västerviks gymnasium. Under torsdagen och fredagen har de socialdemokratiska ledamöterna i utbildningsutskottet besökt Västervik för att titta närmare på Campus och Västerviks gymnasium.

Annons:

Det var Tomas Kronståhl som var värd för utbildningsutskottets besök i Västervik. De kommer att åka runt till ledamöternas olika kommuner för att titta på hur skolan fungerar i landet och ta med sig förslag om hur utbildningen ska bli mer likvärdig i Sverige.

Ledamöterna var imponerade av flera saker där man anser att Västervik ligger i framkant och leder utvecklingen i landet. Det gäller Campus och kommunens gemensamma satsningar på vidareutbildning, där Campus har samarbete med olika högskolor för att människor som behöver/vill vidareutbilda sig har möjlighet att göra det på när håll.

- Det är extra intressant att se hur man jobbar i Västervik. Jag kommer från Norrbotten och där måste man resa minst 20 mil för att vidareutbilda sig. Ofta väljer de som studerar att flytta från inlandet ut till andra delar av landet, där de går sin utbildning. Det i sin tur dränerar inlandskommunerna på utbildade människor, säger Linus Sköld.

Ett annat arbetssätt som väckte stor uppmärksamhet och positiva tongångar bland ledamöterna i utbildningsutskottet är att Västervik har koncentrerat sina utbildningar i Komvux, SFI och gymnasiestudier till en och samma plats.

- Jag är imponerad av hur man tänker i Västervik när man sammanför dessa utbildningar, vilket gör att man samlar kompetensen på en och samma plats. Jag kommer från Stockholm och jag ser att det inte finns de resurserna där som det finns här. Där finns många små skolor, ofta privatskolor, där det inte har tillgång till de resurserna som man har vid Västerviks gymnasium, säger Elsemarie Bjellqvist.

Caroline Helmersson-Olsson från Vingåker, är ordförande i Utbildningsutskottet och hon ser också stora möjligheter att överföra Västerviks sätt att styra utbildningen även ut i landet.

-  Det som är intressant är att man kan gå över gränserna och ha utbyte av varanandra. Här finns kompetens i yrkesprogram och teoretiska ämnen samt specialpedagoger för SFI och Komvux.

Laddad fråga i Västervik

I Västervik har det varit en stor fråga om SFI och Komvux ska vara sametablerade med gymnasiestudier, där mestadels ungdomar vistas. Kritikerna har menat att det kan ske övervakning av äldre släktingar mot de unga som studerar på gymnasiet. Det har liknats vid att det finns risk för olika sorters hedersförtryck.

- Det är så integrationen ska fungera. Vuxenvärlden på gymnasiet ska se till att alla mår och är trygga, säger Linus Sköld.

Tomas Kronståhl håller med om att det är viktigt att integrationen också görs på Västerviks gymnasium.

- Det är bättre att nyanlända får vara med och se vad vi i Sverige anser öppenhet ska vara. Här går 1 100 elever, där de flesta av eleverna är födda i landet. Det ger en bättre integration än om man ska separera olika grupper från varandra, säger han.

Marcus Fridlund (S) ordförande i Barn – och utbildningsnämnden i Västerviks kommun, var också med på besöken vid Campus och Västerviks gymnasium.

Hur känns det att få höra att ni gör ett bra jobb och får så mycket positiva signaler?

- Jag tycker att jag hör positiva vindar när jag är ute och besöker skolorna i kommunen. Skolan har jättemycket att ge samhället. Tyvärr hinner jag inte med i min vardag att stanna upp och reflektera över hur positiva signalerna verkligen är, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt