Annons:

  • ”Det är viktigt att lyfta fram vilka hjälpmedel som finns”

    Sofia Rosén och Emma Stenborg.

  • ”Det är viktigt att lyfta fram vilka hjälpmedel som finns”

    Christer Petersson

”Det är viktigt att lyfta fram vilka hjälpmedel som finns”

Hjälpmedel är till för att människor ska kunna vara aktiva och kunna ta del av det som finns i samhället. I måndags visade både Region Kalmar län och Västerviks kommun, vilka slags hjälpmedel som människor kan få när kroppen inte längre hänger med.

Annons:

Under måndagen genomfördes Hjälpmedlens dag. Där Region Kalmar och Västerviks kommun visade upp vilka hjälpmedel som går att få.

Rehabgruppen i Västerviks kommun, består av fysioterapeuter och arbetsterapeuter som båda hjälper personer att klara sina liv på ett lättare sätt. De kan bevilja människor olika hjälpmedel för att underlätta livet och vardagen.

- Vi gör bland annat hembesök, mot en avgift, och kollar om personer behöver hjälpmedel. Vi han därefter ge de människorna olika former av hjälpmedel, säger Sofia Rosén, som är fysioterapeut i Västerviks kommun.

Det är många hjälpmedel som man kan få för att göra livet en aning lättare.

- Det är en lyft, duschstol, toaförhöjning och betastöd bland annat, säger Emma Stenborg, arbetsterapeut.

Aktiva i samhället

Hjälpmedlens Dag handlar inte bara om att visa upp hjälpmedel som finns i hemmet utan också hjälpmedel som förenklar livet för människor ute i samhället.

- Människor ska veta att det finns hjälpmedel att få, för att kunna fortsätta vara aktiva i samhället. Det är först när man är i behov av ett hjälpmedel som man tänker på att man behöver dem. Därför är det viktigt att lyfta fram att det finns hjälpmedel säger Christian Petersson, hjälpmedelstekniker vid Region Kalmar län.

Under dagen visade han flera hjälpmedel som är till för barn som rullstolar. Besökare som kom till Stora Torget i Västervik fick prova på att själv köra rullstol genom en snitslad bana och passera en del hinder.

- Man får känna på hur det är att ta sig fram i en rullstol på egen hand. Det är inte så lätt som det kanske ser ut. Speciellt är det svårt att köra uppför en liten uppförsbacke samtidigt som man ska svänga med rullstolen, säger Christian Petersson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt