Annons:

Tusentals svenskar drabbade av resejättens konkurs

Tusentals svenskar drabbas av resejätten Thomas Cooks konkurs. Foto: Thomas Cook/Pressbild

Tusentals svenskar drabbade av resejättens konkurs

Det har spekulerats kring det en tid, och på måndagen kom beskedet. Den brittiska resejätten Thomas Cook Group, som äger svenska Ving, går i konkurs, och tusentals svenska resenärer drabbas i dag.

Annons:

Världens äldsta reseföretag, Thomas Cook, med mer än 20 000 anställda, lämnade på måndagsmorgonen in sin konkursansökan, då man inte lyckats få fram de 11 miljarder kronor man var tvungen till.

På sin hemsida skrev Thomas Cook strax därefter att ”den brittiska verksamheten har omgående upphört och alla flygningar och semesterresor i framtiden avbrutits”.

"Jag vill be om ursäkt"

Enligt nyhetsbyrån Reuters drabbas mer än en halv miljon resenären runt jorden, som antingen nu är strandade på sin destination eller aldrig kommer iväg på sin resa.

Koncernens vd, Peter Fankhauser, sa till Reuters att han och styrelsen var bedrövad över att man inte hade lyckats lösa rekapitaliseringsprocessen eller nödfinansiering.
– Jag vill be om ursäkt till våra miljontals kunder, tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartners som har stöttat oss i många år, sa Fankhauser.

Tusentals svenskar drabbade

Redan under måndagen drabbas även tusentals svenska Vingresenärer av konkursen. Ving ägs av Thomas Cook. PÅ sin hemsida informerade man kunder med följande text:

”Då flygbolaget som flyger majoriteten av Vinggruppens gäster i Norden ägs av Thomas Cook Group, så kommer resenärer under måndagen att drabbas av inställda flyg som en följd av konkursen”.

Enligt tidningen Expressen är det flyg med Thomas Coock Airlines Scandinavia som är inställda i hela Norden under måndagen. Till och från Sverige rör det sig om cirka 3 300 resenärer fördelat på 20 flygavgångar.

 Resor framöver ska gå som vanligt

– Vi informerar de gäster som tyvärr drabbas och försöker hålla dem uppdaterade så snart det går. Vi tittar på hur snabbt det är möjligt att få upp trafik i luften igen, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson till Expressen.

Henriksson vet inte när man kan komma att återgå till normal trafik, medan hans kollega Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving, säger till Expressen att det bara är under måndagen som flyg är inställda och att resor framöver ska gå som vanligt.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt