Annons:

Skattehöjning räcker inte för Regionen-hela organisationen måste spara också

Anders Henriksson (S)

Skattehöjning räcker inte för Regionen-hela organisationen måste spara också

Det räcker inte med att höja skatten. Hela organisationen måste spara 80 miljoner kronor också. Då får Anders Henriksson (S), regionråd, med ansvar för regionövergripande frågor och ekonomi, ta av sig hatten och buga sig för Malin Sjölander (M) och ta hennes krav på annan ekonomisk styrning av Region Kalmar län på allvar.

Annons:

80 miljoner kronor ska hela organisationen spara varje år för att klara de utmaningar som väntar vården fram över. För att klara det målet ska administrationen genomlysas för att se om det finns effektiviseringar som kan genomföras. Men även en annan ekonomisk styrning.

- Vi är en väldigt stor verksamhet och nu ska vi gå igenom klinik för klinik för att se vad varje klinik kostar. Det ska synliggöras i verksamheten, säger Anders Henriksson.

Han menar att det kommer att ta tid och att det arbetet inte kommer att vara klart förrän 2021. Samtidigt kommer det arbetet att kosta en hel del pengar.

- Det tar tid att det ska bli rätt.

Det här sättet att arbeta har Malin Sjölander (M) ställt i flera år, varför har ni tagit till er det just nu?

- Det arbetet sjösattes förra året inom hälso – och sjukvården, där de faktiska kostnaderna utgör grunden för verksamheternas budgetramar.

Höga kostnader för hyrpersonal

Samtidigt som det ska beslutas om skattehöjningar och ett nytt sätt att styra ekonomin är kostnaderna för hyrpersonal enorma.

- Brutto är det 100 miljoner kronor som vi lägger varje år för hyrpersonal, säger Anders Henriksson.

Totalkostnaden är 200 miljoner, vilket visar att kostnaden för hyrpersonal inom vården är dubbelt så dyr som för de fast anställda.

Hur kommer ni att minska de kostnaderna?

- Vi har lyckats att minska de kostnaderna, men de minska långsamt.

Anders Henriksson anser att det finns ljusglimtar i hur hyrkostnaderna har minskat och var.

- Psykiatrin har varit duktiga på att minska hyrkostnaderna. De har anställt utländska läkare som gör att man är mindre beroende av hyrläkare. Västerviks sjukhus har också varit bra på att minska kostnaderna, men det går långsamt, säger Anders Henriksson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt