Annons:

Så jobbar en företagslots – detta får företagen i utbyte

Camilla Janbring, företagslots i Västerviks kommun.

Så jobbar en företagslots – detta får företagen i utbyte

En företagslots ska hjälpa och lotsa företag genom de ibland krångliga kommunala regelverken och gärna ge snabba besked. Hur det arbetet går till berättar kommunens företagslots om.

Annons:

Camilla Jarnbring är ny på tjänsten som företagslots i Västerviks kommun. Hon har jobbat i några månader och kan berätta om hur hennes jobb är.

– Jobbet handlar om att jag kontaktar olika tjänstemän och berättar om vad det är som företaget vill ha hjälp med. Företaget har ofta en klar bild av vad de vill, det händer ibland att lagstiftningen sätter stopp. Då är det mitt arbete att hitta andra vägar för att ändå kunna gå vidare och ge exempel på vad det innebär, säger Camilla.

Hon berättar om ett företag som ville hyra mer mark i anslutning till sin restaurang och bygga ett trädäck.

– De fick inte något bygglov i första skedet, men jag samlade ett antal tjänstemän och diskuterade om det fanns någon annan lösning och vi kom fram till en lösning som också passade företaget.

Resultatet blev att företaget kunde bygga.

– Det tog mig tolv arbetsdagar innan allt var klart. Företaget var till och med nöjdare med den nya lösningen än vad de var med den ursprungliga, säger Camilla.

Löser problem genom samarbete

Hon menar att det går att lösa problem genom att samarbeta och att inte ge upp. Lagstiftningen kan ses som krånglig men det finns andra vägar som kan passa. Att hitta de vägarna tar oftast tid och kräver mycket arbete av företagen.

– Vi jobbar vidare med ärenden och ser möjligheter, säger Camilla.

Hon ger också ett andra exempel på vad en företagslots kan hjälpa till med.

– Ett industriföretag letade efter lokaler i Västervik. Lokaler där det också fanns mark i anslutning om man skulle expandera. Det fanns tre olika lokaler som företaget var intresserade av. Jag mötte tjänstepersonerna på kommunen och såg att vid två av lokalerna kunde man inte ta mer mark i anspråk. Däremot kunde man göra det i den tredje lokalen. Det mötet tog inte lång tid för oss men sparade en massa tid åt företaget, säger Camilla Janbring.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt