Annons:

Unik forskarmiljö med regional inriktning startar i Västervik

Campus Västervik blir unik forskarmiljö i landet

Unik forskarmiljö med regional inriktning startar i Västervik

Campus Västervik ska bli samlingsplats för unik forskning i norra Kalmar län. Ett tiotal licentiater ska forska med fokus på landsbygd, välfärdsfrågor, social inkludering och hållbarhet. Syftet med den nya forskarmiljön är att skapa och sprida kunskap om vår region för att möta olika utmaningar som finns här.

Annons:

Verksamheten startar i januari nästa år. Just nu ligger sex licentiattjänster ute att söka. Licentiaterna kommer att vara anställda på Campus Västervik (Västerviks kommun) men kopplade till forskarutbildningar vid nationella högskolor eller universitet. De geografiska områden som ska ingå i forskningen är kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik.

– Det här blir helt nytt för Sverige. Mig veterligen jobbar inga andra kommuner på det här sättet. Vi gör en ordentlig satsning på att tillföra kunskap och kompetens om och för vår region, som vi tidigare inte har haft. Forskningen är inriktad på områden där vi vet att vi har utmaningar, säger Jerry Engström, projektledare för Campus i Småland 2030 och campuschef på Campus Västervik.

Lång startsträcka

Jerry Engström har sedan länga haft den här tanken att knyta forskare till Campus i Västervik. Nu ser det ut att bli verklighet.

- Det har varit en ganska lång startsträcka för att få med sig högskolor och universitet samt att få till finansiering. Tack vare att vi lyckades starta Campus Småland 2030 möjliggjorde det finansieringen, säger Jerry Engström.

Flera högskolor och universitet är medfinansiärer i det här projektet.

- Det är Högskolan Väst samt Göteborgs Universitet till att börja med. Snart kommer vi att presentera ytterligare ett universitet, säger Jerry Engström.

Satsning på unga

 Forskarmiljön startar som en del av Campus i Småland 2030, ett projekt där Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik samverkar för att stärka kunskaps- och kompetensförsörjningen i regionen. Projektet har nyligen utrett hur behoven av kunskap och kompetens ser ut på arbetsmarknaden i de tre kommunerna. Exempel på forskningsområden inom licentiatmiljön blir barn och unga, hållbarhet och vård.

- Det är de unga som senare kommer att ta över samhället så det är naturligt att satsa på dem, säger Jerry Engström.

En licentiattjänst innebär genomförande av ett forskningsprojekt inom ramen för forskarutbildning. Utbildning på forskarnivå upp till licentiatexamen innebär två års heltidsstudier och omfattar 120 högskolepoäng.

Fakta: CiS2030
Campus i Småland 2030 är ett projekt där Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik samverkar för att stärka kunskaps- och kompetensförsörjningen i regionen. Målet är att senast 2021 starta eller avtala om att starta:
• 15 utbildningsprogram
• 15 fristående kurser
• 15 yrkeshögskoleutbildningar
• 15 projekt inom forskning och utveckling

Utbildningar och forskningsprojekt drivs i samverkan mellan campus och universitet/högskolor eller anordnare av yrkeshögskoleutbildningar.
Utbudet ska möta den regionala arbetsmarknadens behov. Därför genomför projektet en inventering om behov av kunskap och kompetens inom arbetsmarknadens olika branscher.
Projektet finansieras av Västerviks kommun, Vimmerby kommun, Hultsfreds kommun, Tjustbygdens sparbank genom Sparbanksstiftelsen Tjustbygden, Sparbanksstiftelsen Vimmerby och Region Kalmar län.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt