Annons:

Olika syn på språkkunskap i omsorgen

Saad Benatallah (S)

Olika syn på språkkunskap i omsorgen

Socialnämnden hade olika syn på språkkrav i äldreomsorgen. Detta efter att Jon Sjölander (M) lämnat in en motion om bland annat minimikrav på språkkunskaper införs inom vårdserviceteam och inom äldreomsorgen.

Annons:

Jon Sjölander menar att det är viktigt att även timvikarier som anställs i äldreomsorgen också har de kunskaper i det svenska språket som krävs av bland annat undersköterskor och sjuksköterskor på kommunens äldreboende.

– När det gäller timvikarier är kraven lägre. Här gör respektive chef en bedömning om den sökande kan tänkas klara arbetet inom enheten, säger Jon Sjölander

Det gäller både vad det gäller sommarvikarier som övriga timvikarier.

– Jag vill säkerställa att kommunen har ett språkkrav som gäller alla anställda inom äldreomsorgen.  När jag skrev motionen ansåg jag att vi har skapat en lucka för bästa kvalité i äldrevården, säger Jon Sjölander.

Nämnden inte enig

Saad Benatallah (S) håller inte med Jon Sjölander att det just är språkkravet som är det viktigaste, när en person ska anställas inom äldreomsorgen.

– För min del litar jag på enhetscheferna och deras bedömning. Jag anser att är personen duktig i sitt yrke ska den få möjlighet att öka sina svenska kunskaper genom både praktik samt att studera svenska.

Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande, menar att det handlar om både personal och brukare.

– En omsorgsgivande person behöver inte alltid vara bra på svenska. En människa som behöver vård och omsorg kan ändå förstå den omsorgen som den får av en omsorgsgivande person.

Nämndens svar

När det gäller timanställda är kraven lägre. Respektive chef gör en bedömning om sökanden kan tänkas klara arbetet. Dock ska samtliga som har erhållit medicindelegation klara ett skriftligt prov samt också ett muntligt prov utfört av sjuksköterska. Sedan flera år pågår ett arbete med att ta emot språkpraktikanter och här blir inga praktikanter aktuella för arbete utan att först klarat språket på tillfredsställande sätt.

Nu går motionen vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt