Annons:

EXTRA: MISSTÄNKTE SEXUALBROTTSLINGEN SLÄPPT PÅ FRI FOT

Kalmar tingsrätt beslutade att inte häkta den man som misstänks för åtskilliga sexuella brott mot barn i norra Kalmar län.

EXTRA: MISSTÄNKTE SEXUALBROTTSLINGEN SLÄPPT PÅ FRI FOT

Den man, bosatt i norra Kalmar län, som i går begärdes häktad misstänkt för ett stort antal grova sexuella brott mot barn, försattes på fri fot av Kalmar tingsrätt efter häktningsförhandlingarna. Detta trots att rätten ansåg att mannen på sannolika skäl kan misstänkas för ett par av brotten.

Annons:

En man i 30-årsåldern som är bosatt på en adress i norra Kalmar län anhölls i måndags och begärdes i går häktad misstänkt för ett stort antal grova sexuella brott mot barn, bland annat flera fall av våldtäkt, i Vimmerby, Hultsfreds och Västerviks kommuner.

Åklagaren menade i sin häktningsframställan att brotten ska ha begåtts i de tre kommunerna under åren 2012-2014, och att det rör det sig om ett fall av våldtäkt mot barn i Hultsfreds kommun, ett fall av sexuellt övergrepp mot barn i Vimmerby kommun, våldtäkt mot barn vid nio tillfällen i Västerviks kommun samt utnyttjande av barn för sexuell posering vid ett flertal tillfällen på olika platser i Kalmar län.

Släpptes på fri fot

Mannen förhördes och anhölls i måndags, och på torsdagsmorgonen begärdes han häktad på sannolika skäl misstänkt för brotten, vilket är den högre graden av misstanke.

På torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar vid Kalmar tingsrätt, men rätten tyckte inte att bevisningen som presenterades höll för att häkta mannen, utan anhållningen hävdes, åklagarens häktningsyrkande lämnades utan bifall och mannen släpptes på fri fot.

På sannolika skäl misstänkt i två fall

– De fann visserligen att misstanke sannolika skäl var motiverat i en del av fallen, men sammantaget ansåg de inte att det var så starkt så det motiverade en häktning, kommenterar åklagare Linda Caneus.

Detta avsåg ett fall av sexuellt övergrepp mot barn vid ett tillfälle i december 2013 i Vimmerby kommun, samt utnyttjande av barn för sexuell posering vid ett flertal tillfällen mellan 2012 och 2014 i Kalmar län.

Avseende de nio våldtäkterna i Västervik 2012-2014 anser inte rätten att mannen kan anses vara på sannolika skäl misstänkt.

Tiden spelade in

I protokollet från häktningsförhandlingarna, under punkten ”beslut” står bland annat följande att läsa:

”Det finns risk för att N.N. genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning. Det finns risk för att N.N. fortsätter sin brottsliga verksamhet. Skälen för häktning uppväger inte det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för N.N.
Tillräckliga skäl för häktning föreligger inte.”

– Bland annat ansåg rätten att tiden sedan brotten begicks spelade in, berättar åklagare Linda Caneus.

 Inför häktningsförhandlingen valde åklagaren att återkalla brottsmisstanken avseende våldtäkten i Hultsfred.

"Ny bevisning"

Enligt åklagarens häktningsframställan ska brotten alltså ha begåtts mellan 2012 och 2014.

Vad är det som har gjort att mannen misstänks först nu?

– Det har kommit fram bevisning som vi inte kände till då.

Vad kan du säga om åldern på brottsoffren?

– Jag kan inte uttala mig om någonting eftersom det råder total förundersökningssekretess då det handlar om sexuella brott mot barn.

Vad händer nu?

– Mannen är fortfarande misstänkt och förundersökningen går vidare.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt