Annons:

  • Demokratidag på Västerviks gymnasium

    Klara Persson och Jonathan Sager, hade förberett sig med utkast till motioner inför demokratidagen vid Västerviks gymnasium

  • Demokratidag på Västerviks gymnasium

    Kommunpolitiker som valts in i kommunfullmäktige deltog vid demokratidagen

Demokratidag på Västerviks gymnasium

Hela tisdagen var det demokratin som stod i fokus på Västerviks gymnasium. Alla elever får möjlighet att skriva motioner som ska förbättra skolan eller samhället. Motionerna kommer att tas upp i ungdomsfullmäktige i april 2020 och fram till dess ska eleverna lära sig att debattera och föra fram sina åsikter på ett bra sätt.

Annons:

Cirka 400 elever samlades i Västerviks gymnasiums aula under tisdagen för att lära sig mer om demokrati och hur man som enskild individ kan utnyttja den för att föra fram sina åsikter. Eleverna fick lyssna på föreläsare, se film och möta politiker från olika partier som är invalda i kommunfullmäktige i Västervik. Därefter fick de gå tillbaka till sina klassrum för att skriva motioner, varav en del går vidare till ungdomsfullmäktige som genomförs i april 2020.

Sverker Thorén (L) kommunfullmäktiges ordförande och Jörgen Jonsson, rektor vid Västerviks gymnasium inledde dagen.

- Den här dagen är viktig. Det är en dag då ni får vara med och lära om hur det politiska systemet fungerar, genom att skriva motioner i frågor som engagerar er. Det är först när man kan påverka som det politiska systemet fungerar, sa Sverker Thorén.

Jörgen Jonsson menar att skolan har ett jättestort demokratiskt uppdrag.

- Fostra och verka för att unga ska bli goda demokratiska medborgare. Vi lever i en tid då vi har obegränsad tillgång till information. Det gör att vi har mycket att fundera över och det är inte enkelt. Vi ska ta ställning i många olika frågor och det måste vi träna på, sa Jörgen Jonsson.

Motioner från elever

Många elever var förberedda och hade skrivit utkast till motioner som de skulle lämna in. Två av dem var Klara Persson och Jonathan Sager.

- Jag kommer att skriva en motion om att skåpen är dåliga och för trånga. Man får inte plats med så mycket i dem, sa Klara.

Jonathan hade förberett tre motioner.

- Jag anser att det ska skapas en gemensam kultur och ungdomsgrupp som hanterar och genomför kvälls-och ungdomsfrågor på liknande sätt som det KUNG gör vid Mejeriet idag, men på ett bredare sätt.

Han tycker även att Västerviks gymnasium ska t bort politiska och religiösa symboler i skolan.

- Det finns en lag som förbjuder de symbolerna men de finns på Västerviks gymnasium ändå.

Jonathan anser också att Campus behöver utveckla mer än vad det har gjort idag.

- Så att fler ungdomar kan studera och bo kvar i Västervik efter det att gått ut gymnasiet, säger Jonathan Sager.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt