Eva Andersson och Eva-Lena Fungmark
För fyra och ett halvt år sedan drabbades Eva Andersson av en stroke i vänster hjärnhalva. Det fick högersidan på hennes kropp att bli förlamad. Men vad värre var hon miste talet, förmågan att med läpparna forma ord. Hon hade drabbats av afasi.
Varje år den 10 oktober är det Afasi-dagen. Den dag som Afasiföreningarna i landet går ut till bland annat sjukhus och informerar om den tysta sjukdomen.
För Eva Andersson som drabbades av en stroke blev det ett helt nytt liv. Hon fick hjälp av sjukgymnaster för att återfå förmågan att röra höger kroppshalva och det fungerar nu spå bra att hon kan gå. Men med talet var det värre.
- Jag kan inte få möta någon logoped regelbundet på samma sätt som jag tränar med min sjukgymnast, säger hon.
Anledningen är att det finns för få logopeder i Västervik
- Det finns tre stycken, en av dem jobbar heltid, de andra två jobbar deltid, säger Eva-Lena Fungmark, från Afasiföreningen i Västervik.
För Eva Andersson är det svårt att inte få tal träna regelbundet med en logoped.
- Jag måste träna regelbundet annars försvinner talet om det tar för lång tid mellan gångerna.
Hon menar att samtala med vänner och bekanta inte ger samma träning som hon får med en riktig logoped. Därför anser hon att hon måste ta till vissa drastiska åtgärder.
- Jag reser till Spanien för att delta i ett intensivt talträningsläger för afasidrabbade patienter. Det ger väldigt bra resultat när man tränar i flera dagar i sträck.
Kalmar län ligger i botten
Eva-Lena Fungmark visar på siffror från olika regioner i landet och hur många logopeder de har anställda.
- Region Halland ligger bra till med en logoped per 6 900 invånare. Längre ner, nästan i botten, ligger region Kalmar som har en logoped anställd per 12 88 invånare, säger Eva -Lena Fungmark.