Annons:

Hur ska Västerviks stadskärna bli bättre?

Annika Boman Västervik Framåt

Hur ska Västerviks stadskärna bli bättre?

En ny mätning om hur landets stadskärnor fungerar har gjorts och kallas för WSP-barometern. Den mäter vilka förutsättningar som kommunerna har och hur de har dragit nytta av utbildningsväsende, förtätning i centrum samt var kontor och näringsidkare har sina butiker. I den mätningen ligger Västervik i botten av de 67 kommuner som undersökts.

Annons:

Jönköping, Karlstad, Lund och Helsingborg ligger i topp. Västervik, Kristinehamn, Motala och Falköping ligger i botten.

Undersökningen leder till en analys som ställer alla dessa kommuners stadskärnor mot varandra med avseende på bland annat demografi, ekonomi, arbetsmarknad och utbildning. Syftet är att försöka förstå vad som skapar en ekonomiskt stark stadskärna.

De tio städer som toppar listan har alla ett universitet eller högskola i stadskärnan. De kommuner som ligger i botten har inte det samt tillgången till högre utbildning är begränsad.

Utredningen drar slutsatsen att befolkningens storlek och tillgången till utbildning är viktigt för att skapa förutsättningar för en stark stadskärna. Städer som ligger högt i mätningen förväntas också ha en positiv befolkningsutveckling de kommande fem åren.

Vad säger man i Västerviks kommun?

Annika Boman jobbar med frågor om stadskärnor i Västervik Framåt. Hon ser att det finns mycket utmaningar att jobba med.

- Undersökningen är viktig på så sätt att man blir medveten om vilka dessa kriterier är som är viktiga för att få en stark stadskärna.

Samtidigt är det inte lätt att göra någon förändring vad det gäller demografin och kommunikationerna.

- Visst vill vi alla kunna ha alla dessa förutsättningar som större städer har, men vi gilla läget och jobba med det vi kan och jobba ännu hårdare. Det handlar om att utnyttja torgen mer, få till en ännu bättre miljö i stadskärnan och ha en bra marknadsföring, säger Annika Boman.

Harald Hjalmarsson (M)

Harald säger med en gång att han är självkritisk till hur han har agerat tidigare när det gäller att arbeta med utvecklingen av stadskärnor.

- Jag och flera med mig har jobbat för att få hit kända varumärken in till centrum. Men det verkar inte vara det som gör en stadskärna stark. Tittar man på de städer som ligger i topp har de byggt upp sina utbildningsverksamheter i centrum.

Han leker med tanken om att flytta in Campus Västervik till Västerviks centrum.

- Det ger mer liv i centrala delarna vilket ökar förutsättningarna för att stärka stadskärnan.

Han tittar ännu mer visionärt mot vad som står i stargroparna i Västervik de kommande åren.

- Västervik behöver en ny högstadieskola, varför inte låta den flytta in i Campus lokaler. Det ligger nära Västerviks gymnasium och kan ta del av mycket av vad gymnasiet har att erbjuda.

Han efterlyser också ett annat sätt att tänka när det gäller utnyttjandet av lokaler i Västervik.

- Tittar man i centrum finns det väldigt många kontor, bland annat banker, i bottenplan. Varför inte flytta upp dem och låt handel, caféer, kultur eller restauranger flytta in på bottenplanen.

Han vill också se en förtätning i stadskärnan med fler mindre hyresrättslägenheter.

Dan Nilsson (S)

Dan Nilsson är inte lika lockad av att flytta hela Campus in till Västerviks centrum.

- Vi håller på med ett gigantiskt Campus-projekt just nu. Man kanske ska kunna lägga en del av verksamheten i centrala delarna i Västervik.

Det han däremot ser som positivt är alla de förändringar som fastighetsägarna i centrum gör.

- Fastighetsägarnätverket i Västervik arbetar redan med en hel del av de frågor som utredningen tar upp.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt