Annons:

JO-anmälan mot kommunen angående e-förslag

En person från Västervik har anmält Västerviks kommun till Justitie Ombudsmannen (JO), för att de inte lägger upp personens e-förslag som denne skickat in, på kommunens hemsida.
- En motivering från kommunen när man tog bort medborgarförslag och ersatte dem med e-förslag, var att stärka demokratin, skriver personen i sin JO-anmälan..

Annons:

Vid ett antal tillfällen har inlämnade e-förslag inte publicerats på sidan med motiveringen att ärendet redan ligger under behandling av någon enhet inom kommunen. Jag ställer mig frågan hur mitt e-förslag redan kan ligga under behandling när ingen tidigare sett det?

Andemeningen med e-förslagen är ju att de först skall presenteras på sidan för e-förslag för att kunna läsas och skrivas under av andra medborgare. När ett förslag har fått 20, eller fler underskrifter är det meningen att förslaget skall gå vidare till politikerna för bedömning om man skall avslå eller bifalla förslaget. Om ett förslag som inkommit inte strider mot de uppsatta reglerna, ändå stoppas med motiveringen att ärendet ligger under behandling hindras andra medborgare från att ta del av och skriva under mitt förslag. Förslaget kanske inte ens får de uppsatta 20 underskrifterna och i så fall inte går vidare för politisk behandling. I princip innebär detta att den moderator som granskar e-förslagen kan efter eget bevåg refusera ett förslag genom att hänvisa till att ärendet redan ligger under behandling. Det är ju inte tjänstemännen som skall avgöra om ett förslag skall komma upp till politisk bedömning utan det är antalet underskrifter av andra medborgare som avgör detta, skriver personen i sin JO-anmälan.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt