Annons:

KVARTETT FRÅN TRAKTEN ÅTALAS FÖR EN MÄNGD GROVA BROTT

Fyra män i åldrarna 20-40 år och boende i trakten åtalas en rad grova brott begångna i Vimmerby under hösten. Bland annat handlar det om rån alternativt grov misshandel, olaga hot, grov stöld och narkotikabrott.

Annons:

Flera stämningsansökningar lämnades på tisdagen in till Kalmar tingsrätt mot fyra män boende i trakten. Två av dem, en i 20-årsåldern och en i 30-årsåldern, är hemmahörande i Vimmerby kommun, en i 20-årsåldern i Hultsfreds kommun samt en i 40-årsåldern i Västerviks kommun.

De tre sistnämnda, som samtliga sitter häktade sedan i början av september, står åtalade för två fall av rån alternativt grov misshandel, grov stöld samt olaga hot. Mannen bosatt i Vimmerby som är i 20-årsåldern, som ej häktades, åtalas för medhjälp till rån alternativt medhjälp till grov misshandel, grov stöld vid två tillfällen samt olaga hot. 40-åringen från Västerviks kommun åtalas även för grov misshandel vid ytterligare ett tillfälle.

Två olika händelser 

 Det är två olika händelser som männen åtalas för, men båda ska vara begångna under samma dygn i slutet av augusti i år.

Den första ska ha inträffat utanför Tempo på Storgatan i Vimmerby, där de tre männen enligt åtalet ska ha rånat och grovt misshandlat en ung man hemmahörande i Vimmerby.

Enligt åklagaren ska man ha utdelat slag och sparkar som träffade i huvudet och på kroppen, tagit ett ordentligt stryptag som orsakade andningsproblem och slagit honom i huvudet med en hammare. Misshandeln, som åklagaren anser bör bedömas som grov då det är flera gärningsmän som misshandlat målsäganden dels med tillhygge och dels genom sparkar och slag mot huvudet samt genom stryptag, ska ha medfört bland annat smärta.

Hotades till livet

I samband med misshandeln ska de tre också ha stulit ett halsband, ett armband och två ringar, till ett värde av 6 000 kronor, från mannen. Han ska även ha hotats till livet av de tre samt hotats att få sina knäskålar knäckta om denne inte betalade tillbaka pengar till en av de åtalade som de menade att målsäganden var skyldig.

Vid tillfället ska även 40-åringen från Västervik ha misshandlat en vän till det första offret då denne försökte hindra misshandeln. Denna ska då ha fått ta emot ett slag med en hammare i huvudet samt hotats av 40-åringen.

De tre åtalade männen ska även ha visat knivar och hotat de båda målsäganden med dessa.

Den 20-årige Vimmerbybon ska enligt åklagaren ha lockat ut brottsoffret trots att han visste att han skulle misshandlas samt heller inte gjort något för att förhindra händelserna.

Misshandlades till medvetslöshet

Händelse nummer två inträffade i en lägenhet inte långt därifrån,

Enligt åtalet tog sig samma tre som åtalas för den första misshandeln olovligen in i en persons lägenhet och där rånade samt grovt misshandlade en annan person som befann sig i lägenheten – båda dessa är män i 25-årsåldern och bosatta i Vimmerby.

Mannen misshandlades så svårt med slag av en hammare i huvudet att han enligt åklagaren tappade medvetet. Därefter ska trion ha övergått till att misshandla lägenhetsinnehavaren istället, både med knytnävslag, slag med hammare, sparkar samt tagit strypgrepp.
”Gärningen bör bedömas såsom rån alternativt grov misshandel då flera gärningsmän gemensamt och i samförstånd har misshandlat målsäganden N.N. på ett synnerligt våldsamt och hänsynslöst vis och som utöver smärta bland annat medfört medvetslöshet.”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Åklagaren menar att de tre även gjort sig skyldiga till att ha hotat de båda misshandlade männen samt även en kvinna i 20-årsåldern som befann sig på platsen. Detta ska ha gjorts både med kniv, hammare och ett luftvapen.

Samtliga fyra åtalas för att ha stulit diverse saker från lägenhetsinnehavaren. Den 20-årige mannen från Vimmerby misstänks även ha stulit en mobiltelefon från den kvinnliga målsäganden.

Ytterligare åtalspunkter

Utöver ovanstående åtalas den man i 20-årsåldern som är hemmahörande i Hultsfred för vållande till kroppsskada, smitning från trafikolycksplats, vårdslöshet i trafik samt olovlig körning.

Händelsen ska ha inträffat i centrala Hultsfred i mitten av juni i år. Den åtalade ska enligt åklagaren ha somnat vid ratten, kört rakt ut på en korsande gata och kolliderat med en annan bil. En person i den andra bilen ska enligt åtalet ådragit sig en whiplashskada vid tillfället.

Mannen ska också ha smitit från platsen samt även saknat giltigt körkort vid tiden för olyckan.

Åklagaren anser att åtalspunkten olovlig körning bör bedömas som grov då den åtalade tidigare har lagförts för samma brott.

De tre männen hemmahörande i Vimmerby och Hultsfred åtalas även för ringa narkotikabrott eget bruk. Samtliga erkänner det brottet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt