Annons:

Polisen synar den tunga yrkestrafiken i veckan

Polisen satsar denna veckan extra mycket på kontroll av yrkestrafik, främst den tunga trafiken. Foto: MostPhotos

Polisen synar den tunga yrkestrafiken i veckan

Polisen satsar extra mycket på kontroll av yrkestrafik, främst den tunga trafiken, under denna vecka. Det blir kontroller av såväl fordon som förare.

Annons:

Nationella trafikveckor där polisen befinner sig extra mycket ute på vägarna genomförs allt oftare. Under denna vecka satsar polisen på att syna den tunga yrkestrafiken med kontroll av både förare och fordon, något som man hoppas kan leda till minskat antal omkomna och skadade i trafiken. 

”Förare som inte får den vila de ska ha är en säkerhetsrisk både för sig själva och för andra trafikanter. Fokus ligger därför på att upptäcka de som kör för länge utan paus men även på att upptäcka bristfälliga fordon. Kontroll av fordons skick och förares kör- och vilotider och hastighet är prioriterade områden”, säger Erling Andersson, poliskommissarie på Utvecklingscentrum Mitt, till polisens hemsida. 

Ska upptäcka olaga cabotage

Maria Kraff, måldirektör på Trafikverket, pekar på vikten av att yrkesförarna är noggranna med kör- och vilotider för trafiksäkerheten. 

”Även transportköparna har en viktig roll. De kan till exempel bidra till ökad hastighetsefterlevnad genom att ställa krav i upphandlingar och beställningar av transporter så att förutsättningarna finns att köra säkert. Trafikverket arbetar tillsammans med olika samhällsaktörer för hållbara hastigheter”, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket.

Polisen kommer också lägga fokus på att upptäcka olaga cabotage, som innebär att utländska transportföretag stationerade i ett EU-land under vissa förutsättningar har rätt att genomföra inrikestransporter i ett annat land. 

”I regleringsbrevet för Polismyndigheten finns särskilda åtaganden just gällande så kallade cabotagekontroller och flygande inspektion. Avseende cabotage har myndigheten därför genomfört en omfattande utbildningsinsats i ämnet. Det passar väldigt bra att göra intensiva insatser under vecka 42 när vi ändå har fokus på den tunga nyttotrafiken”, säger Erling Andersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt