Annons:

Bilskrot kan få 240 000 kronor i vite

En bilskrot i Västervik kan dömas till att betala 240 000 kronor i vite.

Bilskrot kan få 240 000 kronor i vite

Miljö-och byggnadsnämnden tar i med hårdhandskarna mot det företag som finns i Piperskärr. De begär att Mark-och miljödomstolen ska döma företaget att betala två viten, ett på 200 000 kronor samt ett på 40 000 kronor. Anledningen är att företagsägaren inte följt förläggandet att städa upp på fastigheten.

Annons:

Miljö-och byggnadsnämnden beslutade för ett år sedan att förbjuda skrotföretaget i Piperskärr med att ha skrotverksamhet och mellanlagring av avfall på fastigheten. Beslutet förenades med föreläggande om avstädning vid vite och löpande vite om avstädningen inte skett inom angiven tid.

Nämndens beslut överklagades till länsstyrelsen som fastställde föreläggandet med viss justering. Det beslutet överklagades inte i tid, vilket innebar att fastigheten skulle vara avstädad senast den 5 augusti i år. Efter ytterligare två 30 dagars perioder har ingen avstädning skett på fastigheten, vilket leder till att nämnden fattar beslut om att ansöka hos Mark-och miljödomstolen att döma ut vite.

200 000 kronor med anledning av att bolaget inte följt föreläggandet att städa fastigheten inom 30 dagar. Samt två löpande vite på totalt 40 000 kronor för att städningen inte har gjorts under två 30 dagars perioder.

- Vite är ingenting som nämnden eftersträvar, men någon gång borde företagaren reflektera över vad som är rätt och fel, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef dör miljö-och byggnadskontoret.

Det finns en oro över att marken på fastigheten har blivit förgiftad och att olja och batterivätska har runnit ner i marken samt vidare ner i grundvattnet.

- Det kan komma att bli kostsamma miljöåtgärder, då det syns fläckar i marken efter oljor och batterier, säger Akko Karlsson (MP) vice ordförande för miljö-och byggnadsnämnden.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt